Újra kell tárgyalni paksi üzemzavar ügyét

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla kedden másodszor is hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely egy 2004-ben indult ügyben született, amelyben több környezetvédő szervezet kérte a Paksi Atomerőmű 2003-as balesetét követő újraindítással kapcsolatos közérdekű adatok kiadását.
Vágólapra másolva!

Az Energia Klub, a TASZ, a Védegylet és öt további társadalmi szervezet 2004-ben szerette volna megismerni az egy évvel korábban - baleset miatt leállt - paksi 2. számú blokk újraindításának dokumentációját. Az Országos Atomenergia Hivatal a betekintést megtagadta, ezért a társadalmi szervezetek 2004 őszén pert indítottak. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság az alperes hivatalnak adott igazat, amit a felperesek megfellebbeztek. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla részletes instrukciókat adott az első fokú bíróságnak arról, hogy amikor a hatályon kívül helyezett határozat helyett újat hoz, miként járjon el.

Így kérjen fel szakértőt annak megítélésére, hogy a megismerésre kért dokumentáció - amint azt a perbe beavatkozó Paksi Atomerőmű állította - iparjogvédelmi, biztonsági okokból, illetve üzleti titoknak minősülése miatt nem ismerhető meg, nem hozható nyilvánosságra.

A bíróság a Szerzői Jogi Szakértői Testülettől kért szakvéleményt. A testület a szerzői jog szempontjából nyilvánosnak vélte a kért adatokat, de megjegyezte, hogy a kompetenciája véges. Eszerint célszerűbb lett volna az Iparjogvédelmi Szakértői Testületet felkérni.

A második határozat kijelölt néhány dokumentumot, illetve adatot, amelyet ki kell adni a felperesek részére, de ők valamennyi kért dokumentumot szerették volna látni, ezért fellebbeztek. Így került az ügy másodszor is a Fővárosi Ítélőtábla elé. A felperesek ügyvédje, Schiffer András a keddi tárgyaláson példa nélkülinek nevezte azt, hogy egy közérdekű adat kiadása évekig elhúzódjon.

A tábla most azzal az utasítással adta vissza az ügyet az első fokú bíróságnak, hogy folytassa le azokat a bizonyításokat, amelyeket az első hatályon kívül helyezéskor megfogalmazott már, de azokra csak részben került sor. Kizmanné Oszkó Marianne tanácselnök is hosszúnak vélte a bírósági eljárást, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy kedden sem tudtak dönteni.

Schiffer András az MTI azon felvetésére, hogy miért folytatják a pert, amikor a 2. számú blokk évek óta újra üzemel, azt válaszolta, hogy a jövőre nézve lehet precedens ez az ügy. Az Energia Klub eredetileg azért küzdött, hogy csak a kármentesítés után indítsák újra a blokkot. Miután enélkül is sikerült elindítani, az ezt végző cég know-how-jára hivatkozva titkolózik a hivatal és az erőmű - mondta.