Navracsics szerint kínos volt a vacsora Gyurcsánnyal

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor emlékei szerint Gyurcsány Ferenc házigazdához méltatlanul viselkedett vele, amikor 2003-ban együtt vacsoráztak a későbbi miniszterelnök lakásán. A fideszes politikus annak kapcsán idézte fel a történteket, hogy a kormányfő felesége nemrég egy interjúban említést tett a közös vacsoráról. Navracsics szerint a hangulat akkor vált kínossá, amikor Gyurcsány monológba kezdett.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök felesége, Dobrev Klára az Indexnek múlt héten adott interjújában a kedvenc ellenzéki politikusokra vonatkozó kérdésre válaszolva említette, hogy "Navracsics Tibor még régebben volt nálunk vacsorázni is". Részleteket nem közölt, csak annyit jegyzett meg, hogy a vacsora idején Navracsics még nem volt a Fidesz frakcióvezetője, amiből következik, hogy 2006 májusa előtt történhetett.

Az ellenzéki politikus hétfőn a blogjában meglehetősen dühösen reagált arra, hogy a miniszterelnök felesége felidézte közös vacsorájukat. Szerinte Dobrev azért hozta fel az esetet, hogy jelezze, "férje korántsem szalonképtelen", pedig - folytatja Navracsics - "igen, kedves Klára. Szalonképtelen. És erről első alkalommal éppen akkor győződtem meg, amikor ott jártam."

A blogban leírtak szerint az ELTE-n politológiát oktató Navracsicsot a hozzá dolgozatot író Szigetvári Viktor kereste meg 2003 elején, hogy "Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója szeretne találkozni velem, Orbán Viktor kabinetfőnökével". (Szigetvári együtt dolgozott Gyurcsánnyal a 2002-es MSZP-s kampányban, később pedig közvetlen munkatársa lett.) "Gyurcsány Ferencet akkor már sokan emlegették úgy, mint a jövő MSZP-jének vezető politikusát, ezért aztán kíváncsi voltam rá, és igent mondtam a meghívásra" - magyarázza Navracsics a blogban.

A politikus szerint érkezésekor Gyurcsány közölte vele, "hogy a találkozónak semmilyen konkrét célja nincs, pusztán abnormálisnak tartja, hogy a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt háttéremberei között még minimális beszélő viszony sincs, ezért jó lenne, ha megismerkednénk, hogy amennyiben valami történik, és a másik oldallal fel kell venni a kapcsolatot, tudjunk kihez fordulni". Navracsics azt írja, ezzel egyetértett, annak pedig kifejezetten örült, hogy "konkrét ügybe nem akarnak belehúzni".

A beszámoló szerint "az este általános belpolitikai csevegéssel indult, azonban ahogyan haladtunk előre, Gyurcsány mindinkább elveszítette önuralmát, és egyre kevésbé viselkedett házigazdához méltóan". Navracsics úgy emlékszik, hogy vendéglátója monológba kezdett, majd egyre "gyakoribbak és agresszívebbek" lettek a "támadó hangnemben feltett számonkérő kérdések". A politikus szerint a "hangulat kínossá vált", különösen akkor, amikor "leszélsőjobboldalizta a Fideszt".

Navracsics azt írja, ekkor ő jelezte Gyurcsánynak, hogy "házigazdához méltatlannak" tartja a viselkedését. "Dobrev Klára közbelépett, és igazi háziasszonyhoz méltóan próbálta csitítani férjét és oldani a kialakult rendkívül kínos hangulatot" - számol be a történtekről az ellenzéki politikus, aki szerint "viszonylag hamar véget is ért az este".

Szigetvári Viktor az [origo]-nak megerősítette, hogy az ő közvetítésével jött létre a közös vacsora, amelyen jelen is volt, de részletekről nem kívánt beszélni, mondván, hogy privát eseményről van szó. Más hasonló találkozóra nem került sor Navracsics és Gyurcsány között, a fideszes politikus legalábbis a blogbejegyzését azzal zárja, hogy Gyurcsány Ferenccel legközelebb akkor találkozott, amikor 2005 nyarán elkísérte Orbán Viktort kettejük vitájára.