USA: Nem biztonságosak az európai atombomba-raktárak

Vágólapra másolva!
Az Európában levő amerikai atomfegyver-raktárak többsége a Pentagon minimális biztonsági követelményeinek sem felel meg - derül ki egy, az amerikai légierő készített tanulmányból. Európában 200-350 amerikai atombomba található.
Vágólapra másolva!

Az Európában lévő amerikai atomfegyver-raktárak zöme nem felel meg a Pentagon által előírt minimális biztonsági követelményeknek - derül ki az amerikai légierő friss tanulmányából. Az Amerikai Tudósok Társaságának (FAS) internetes honlapján közzétett tanulmány azután készült, hogy 2007 augusztusában hat nukleáris robbanótöltetet szállítottak repülőgépen keresztül az Egyesült Államok légterén a légierő parancsnokságának tudta nélkül.

A FAS becslése szerint Európában mintegy 200-350 amerikai atombomba található. Egy részüket a németországi Rajna-Pfalz tartománybeli Büchelben, a német légierő ottani támaszpontján tárolják. Ezen kívül Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Törökországban vannak amerikai atomfegyverek.

A tanulmány elsősorban olyan problémákat vet föl, amelyek a raktárak biztonsági rendszerével, az építményeket övező kerítések állapotával, valamint a raktárépületek stabilitásával kapcsolatosak. Szóvá teszi azt is, hogy egy esetben olyan sorköteles katonák kaptak utasítást atomfegyverek lopás elleni védelmére, akik mindössze kilenc hónapos kiképzésben részesültek.