Lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában - mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője.
Ócsai szerint a növekedés egyik oka, az ellenőrzési jogkör átszervezése. Míg tavaly három hatóság - az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelem, az állategészségügy - őrködött az élelmiszerbiztonság felett, ez a tevékenység az idén szeptembertől a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezében összpontosul. A növekedés másik oka, hogy megszüntették a konyhában dolgozó munkavállalók közegészségügyi oktatását. Az ÁNTSZ által tartott egynapos tanfolyamot korábban az elhelyezkedést követő egy hónapon belül minden konyhai dolgozónak el kellett végeznie.
A kötelező oktatás megszűnése, valamint a vendéglátás és közétkeztetés ellenőrzésének fellazulása miatt az alkalmazottak tudatos higiéniai magatartása egyre rosszabb - mondta Ócsai. Az ÁNTSZ főosztályvezetője szerint figyelmet érdemel, hogy a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami arra utal, hogy gond van a konyhai alkalmazottak személyi higiéniájával (ez a vírus ugyanis széklettel terjed). Bár a tavalyi nyár jóval melegebb volt az ideinél, ami kedvezett a kórokozók szaporodásának, ebben az évben mégis lényegesen több megbetegedés történt eddig - tette hozzá.