Újabb drogfogyasztó halt meg Budapesten

Vágólapra másolva!
Négy nap alatt már a hatodik droggal összefüggésbe hozható haláleset történt Budapesten. Kedd este egy 21 éves fiatalember vesztette életét, hétfőn egy fiatal nő, szombaton pedig négy holttestet találtak. A rendőrség szerint a keddi eset nincs összefüggésben a korábbiakkal. Funk Sándor addiktológus szerint is véletlen egybeesésekről lehet szó.
Vágólapra másolva!

A kedd esti órákban meghalt egy drogfogyasztó Budapesten - közölte Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese. A 21 éves fiatalember halálát a drog okozta, a rendőrség azonban nem egyelőre nem mondott részleteket arról, milyen típusú kábítószert használt az elhunyt. Az elhunyt férfit egy kőbányai lakásban, a Csillag utcában találták meg kedden este hét óra körül - közölte a rendőrség.

A rendőrség kizárta az idegenkezűséget, vizsgálja a halálesetet, valamint a kábítószer eredetét. Az ügyben közigazgatási eljárás indult - mondta az [origo]-nak Papp Péter, a BRFK sajtóreferense. A BRFK szerint a mostani eset nem hozható összefüggésbe a korábbi tragédiákkal. A sajtóreferens szerint a helyszíni szemle adatai alapján következtettek erre, részleteket azonban nem közöltek.

Legutóbb hétfőn halt meg egy kábítószer-fogyasztó 32 éves nő egy XI. kerületi, Fehérvári úti lakásban. Egyelőre nem tudni biztosan, drogtúladagolás okozta-e a halálát. Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-ellenes szolgálatának vezetője ugyanakkor hétfőn azt mondta az [origo]-nak, feltételezésük szerint ebben az esetben a heroin és alkohol együttes fogyasztása okozhatta a halált.

Véletlen egybeesésről beszél az addiktológus

Véletlen egybeesés lehet, hogy az elmúlt négy napban hat kábítószer-fogyasztó is életét vesztette Budapesten - mondta Funk Sándor addiktológus. A Nyírő Gyula Kórház főorvosa szerint az intézményben az elmúlt napokban nem növekedett meg a betegforgalom. Mint mondta, nem tud arról, hogy szennyezett anyagot találtak volna a heroinban. A hat eset "olyan, mintha valami történt volna", de feltehetően csak véletlen egybeesés lehet - tette hozzá.

Funk szerint a tragédiák után most valószínűleg a drogos társadalomban "nagyon megy a mobilozás", az információcsere, és a dílerek is megszabadulnak a bizonyítékoktól. Az addiktológus arról is beszélt, hogy Magyarországon mintegy 30 ezerre tehető azoknak a száma, akik rendszeresen használnak valamilyen kábítószert, közülük 3-4 ezer lehet a heroinfüggő. A közvélekedéssel szemben a heroinfüggők között ritka, aki jómódú, mert szenvedélyükhöz naponta legalább 4-5 ezer forintot kell előteremteniük, ami gyakran bűnöző életformához vezet - tette hozzá. Mivel a heroin nagy kockázatú szer, ezért többnyire a kilátástalan helyzetben élő, lecsúszott, vagyontalan, képzetlen emberek nyúlnak hozzá.

A heroint inkább fiatalok fogyasztják, egy harminc éves heroinista már "veterán drogosnak" számít - mondta Funk, aki szerint a heroinistáknál a leggyakoribb halálok a túladagolás, de a szenvedélybeteg a szövődményekbe vagy a fertőzésekbe is belehalhat az általános testi leromlás miatt. Az intravénás droghasználat szerinte nagyjából három évig tarthat, aki ez idő alatt nem hagy fel a szerrel, belehal - tette hozzá.

Négy haláleset a hétvégén

Szombaton éjjel négy ember holttestét találták meg Budapesten, akiknek halálát a feltétekezések szerint vagy a korábbinál erősebb hatóanyagú heroin, vagy pedig a kábítószer szennyezettsége okozta. A főváros III. kerületében egy 30 éves férfit és egy 33 éves nőt találtak holtan, a XIII. kerületben pedig egy 30 és egy 33 éves férfit, mindegyiküket más-más helyszínen.

A rendőrség kedden azt közölte, elfogtak egy magyar és egy vietnami férfit, akik kábítószert adtak el a szombaton meghalt négy fiatalnak. Ródler szerint találtak olyan fogyasztókat is, akik szintén a gyilkos anyagot használták, rosszul is lettek tőle, ám ők túlélték.