Hiba volt Gyurcsány leváltását követelni Gusztos szerint

Vágólapra másolva!
Bírálta pártját Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő, aki szerint az SZDSZ politikájában külső és belső korrekcióra is szükség van. A politikus arról is beszélt, hogy taktikai hiba volt kijelenteni, hogy az SZDSZ csak a szakértői kormányról hajlandó tárgyalni, ráadásul a pártban vitákat váltott ki az is, hogy a kormányfő leváltását erőltették. Ugyanakkor szerinte tartalmi kérdésekben egység van a párton belül, a kialakult nézetkülönbségeket pedig feloldhatja a jövő héten összeülő új országos tanács.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-en belül kialakult vitákról beszélt Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A politikus szerint nézetkülönbség van a párton belül abban a kérdésben, hogy vajon helyes volt-e a kormányfő személyének kérdését ennyire élére állítani. Mint mondta, az SZDSZ egyik fele azt gondolja, hogy ez nem volt helyes, mivel - bár sokan gondolják, hogy váltásra lenne szükség - ezt a szocialisták belügyének tartják.

"Az SZDSZ vezetése előreszaladt egy picikét, és túlment azon a ponton, amiben még masszív egyetértés van a liberális párton belül" - mondta Gusztos. Hozzátette, hogy ezt a helyzetet komoly belső vitával kell feloldani, amire lesz lehetőség, mert a jövő héten megalakul és összeül az új országos tanács.

Gusztos arról is beszélt, hogy "talán a szakértői kormány gondolata melletti ilyen végleges lecövekelés volt taktikai jellegű hiba". Elismerte ugyanakkor, hogy maga is létező lehetőségnek tartja a szakértői kormányt, viszont hiba volt kijelenteni, hogy csak erről hajlandóak tárgyalni, hiszen ez beszorította mind a szocialista párt vezetését, mind a Szabad Demokraták Szövetségét egy olyan helyzetbe, amiből nehéz kijönni.

A szabad demokrata ügyvivő abban látja a kiutat, hogy az SZDSZ vezetésében, parlamenti frakciójában és az újonnan megalakuló országos tanácsban "megtalálhatóak azok a pontok, amikben egyetértés van". Ezek tartalmi kérdések, és ezt az egységet kell most, a következő hetekben megteremteni a liberális párton belül - tette hozzá.

Az újonnan felálló országos tanáccsal kapcsolatban elmondta, információi szerint kiegyensúlyozott volt a tisztújítás, és a testületben a jelenlegi pártelnök támogatói vannak többségben. Megjegyezte viszont, hogy katasztrofális lenne, ha a "Fodor-Kóka megosztottság mentén, ebben a logikában lenne képes dolgozni ez a testület".