Nem megy el a nemzeti csúcsra Sólyom László

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök nem megy el a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett nemzeti csúcsra, amit több szempontból sem tart jó ötletnek. Orbán Viktor ezzel szemben ott lesz, de nem a kormányfő javaslatairól kíván tárgyalni, mert szerinte az egy "gigantikus megszorító csomag". Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton kezdeményezte nemzeti csúcs összehívását, amelyre meghívta a közjogi méltóságokat is.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ebben a helyzetben hogyan tud segíteni Magyarországnak - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden arra, hogy Sólyom László államfő bejelentette, nem vesz részt a kormányfő által szombatra összehívott nemzeti csúcson. Mint mondta, nem akarják megváltoztatni Magyarország közjogi, államjogi berendezkedését, a nemzeti csúcs nem veszi át sem a parlament, sem a kormány, sem az OÉT feladatát, hanem az összefogás megteremtésére ad lehetőséget azok számára, akiknek fontos, hogy részt vegyenek ezen a tárgyaláson.

Orbán Viktor kijelentéseire reagálva Gyurcsány ugyancsak azt mondta: a jelenlegi helyzetben nem birkózni, nem legyőzni, nem bántani és sérteni kell egymást, hanem együtt kell működni, mert "ez ma a hazafias parancs". "Nem tartom alkalmasnak a pillanatot arra, hogy folytassuk a korábbi vitákat" - tette hozzá. Mint mondta, ha a kormánytól kérik, hogy gondolja át, miben kell változtatni, akkor ő erre nyitott.

A kormány sajnálja, hogy Sólyom László államfő nem tartja olyan fontosnak a helyzetet vagy a csúcstalálkozót, hogy ezen részt vegyen - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő is kedden. Elképzelhető, hogy "itt valami félreértés van", hiszen a találkozón kompetens, a témához értő emberek vesznek részt - tette hozzá a kormányszóvivő, aki szerint az államfőn kívül lényegében mindenki elfogadta a meghívást a csúcsra.

Sólyom szerint nem így működik az állam

Sólyom László köztársasági elnök jordániai látogatása alatt, kedd reggel jelentette be, hogy nem megy el a csúcsra. Döntését azzal indokolta, hogy "a miniszterelnök által összehívott tanácskozás "nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik".

Az Ammanban tartózkodó köztársasági elnök hozzátette, örömmel hallja, hogy a pénzügyi válság elhárítása, illetve a következmények enyhítése összefogásra készteti a parlamenti pártokat, és a Fidesz hétfőn nem vonult ki a kormányfő beszéde alatt, ugyanakkor súlyos fenntartásai vannak a nemzeti csúcs néven összehívott tanácskozással kapcsolatban.

Mint mondta, a miniszterelnök azt a feladatot szabta ennek a tanácskozásnak, hogy alkossák meg a nemzeti felemelkedés programját, azonban szerinte nem lehet tudni, hogy mi ennek a programnak a természete, kötelező jelleggel bír-e, és azok, akik részt vesznek benne, semmilyen felhatalmazással nem rendelkeznek kötelező döntések meghozatalára. Ez a program nem lehet más, mint jó tanács a kormány számára - jelentette ki Sólyom.

"Általában ezekben a válságos időkben azt tartom fontosnak, ha a felelősségeket nagyon tisztán tartjuk" - jelentette ki az államfő, aki szerint egy ilyen formátlan tanácskozás inkább elmossa a felelősségi viszonyokat. "Éppen ezért a felelősségi viszonyok tisztázatlansága miatt, illetőleg a felelősségi viszonyok elmosása miatt, technikai alkalmatlanság miatt, én nem támogatom ezt a testületet, ebben én nem kívánok részt venni" - jelentette ki Sólyom, aki döntéséről hétfőn telefonon tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

Szerinte az is problémákat vethet fel, hogy milyen feladatot bízna a miniszterelnök erre a testületre, amelynek nincsen megfelelő információja, szakértelme, mégis dönteni kellene abban, hogy mikor vezessék be az eurót, milyen legyen a nyugdíjrendszer jövője, a szociális rendszer és az önkormányzati rendszer megreformálása vagy a pártfinanszírozás megoldása. Csupa olyan kérdés, melyben 18 év alatt egyetlen kormány nem tudott igazából cselekedni, csupa olyan kérdés, melyben nem volt egyetértés 18 év alatt - jegyezte meg Sólyom.

Az államfő hozzátette: támogatja, hogy egyes szakkérdésekben társadalmi szereplők, politikai szereplők alternatívákat tárjanak a közvélemény elé, azonban nem tartja célravezetőnek, hogy egy nemzeti felemelkedés programot alkossanak háttér nélkül, ilyen ad hoc jelleggel.

Orbán ott lesz, de Kósa szerint Sólyomnak van igaza

Orbán Viktor Fidesz-elnök a Hír Tv hétfő esti műsorában bejelentette, hogy ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére szombatra összehívott nemzeti csúcson. A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy a kormány válságkezelő 12 pontja valójában egy "gigantikus megszorító csomag", és szerinte ez ellen kellene összefogni.

"Mindenki elmegy, aki meghívót kapott, én is kaptam" - mondta Orbán, aki szerint ritka alkalomról van szó, de Magyarországot komoly veszély fenyegeti, ez pedig nem a pénzügyi válság, hanem az a megszorító csomag, amit a kormány rakott össze. Elismerte ugyanakkor, hogy a 12 pont közül van olyan, amely elfogadható, de a szerinte a "szíve közepe a javaslatnak maga a megszorítás".

Orbán szerint a kormány a lehető legrosszabb választ akarja adni a pénzügyi válságra, be akarja fagyasztani a béreket, és következésképpen a nyugdíjakat, valamint el akarja halasztani az adócsökkentést, ami nem erősíteni és védeni fogja az országot, hanem tovább fogja gyengíteni. A pártelnök azt mondta, a kormány intézkedési csomagja a 2006 nyarán bevezetett megszorításokra emlékeztet. A volt miniszterelnök azt mondta, azért megy el a nemzeti csúcsra, hogy arra bíztassa a jelenlévőket, ne engedjék, hogy kormány megszorító csomagot vezessen be. Nem arról van szó, hogy pártok vagy személyek kedvelik-e egymást vagy nem, hanem arról, hogy mire van szüksége az országnak - fogalmazott Orbán.

Kósa Lajos alelnök azonban kedden már azt mondta: a Fidesz értelmetlen PR-ötletnek tartja a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsot. "Vízgereblyézés fog történni, és ez akkor is értelmetlen, ha nagyon sok ember, okos emberek, hosszú ideig gereblyézik a vizet" - fogalmazott Kósa, aki szerint Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van, amikor azt mondja, hogy az állam nem így működik.

Több mint hatvan meghívót küldtek ki

A köztársasági elnök kivételével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására eddig már többen igent mondtak, a parlamenti pártok közül jelen lesznek a nemzeti csúcson az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Fidesz politikusai is, a KDNP azonban még nem alakította ki álláspontját.

Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy az összefogás megteremtése érdekében "nemzeti csúcs" összehívását kezdeményezi. A találkozón a pártok és a kormány mellett a közjogi méltóságok, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek és más szakértők együtt dolgoznák ki a szükséges lépéseket. "Ez nem arra való, hogy mindenki elmondja, amit eddig is mondott, ismerjük már egymást" - mondta szombaton Gyurcsány, aki szerint az lenne a "nemzeti teljesítmény", ha mindenki el tudna lépni a saját álláspontjától.

Meghívást kapott az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke, a parlamenti pártok jelenlegi elnökei, frakcióvezetői és európai parlamenti delegációvezetői. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei. A Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a szombati találkozóra, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak.