Az erős könnygáz miatt perlik a rendőröket

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett egy jogvédő szervezet, amiért állításuk szerint a rendőrök nem megfelelően intézkedtek szombaton a rendzavarássá fajult tüntetésen - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a Szabadság téri emlékműnél kitört rendbontás megfékezésére a rendőrség olyan könnygázt vetett be, amely sokaknál komoly egészségügyi problémákat, így ájulást, véres hányást okozott.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a gyülekezési-, és vallásszabadság megsértése miatt, és közigazgatási pert is indít a rendőrség ellen a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, amiért a szervezet szerint jogellenesen oszlatta fel a rendőrség a szombati radikális tüntetést - írja a Magyar Nemzet. Szombaton a Magyar Demokratikus Charta, az Országos Cigány Önkormányzat és a 64 Vármegye Mozgalom is az utcára vonult. A 64 Vármegye Mozgalom demonstrációja este oszlatásba torkollott, amikor a tüntetés résztvevői a Szabadság térre vonultak, és ott összecsaptak a rendőrökkel. Az arcukat csuklyákkal elfedő tüntetők Molotov-koktélt és füstgránátot dobáltak, a rendőrség könnygázt vetett be.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a rendőrség felelős a történtekért, mert a Szabadság téri szovjet emlékmű köré vont rendőrsorfallal megakadályozták a tüntetők előre bejelentett célját, hogy cipőket helyezzenek el az emlékmű köré. A jogvédő szervezet vezetője szerint a rendőrök ráadásul olyan könnygázgránátokat használtak az oszlatás során, amely "olyan kegyetlen fejfájást, légzési nehézséget és hányingert okoztak, hogy sokan véreset hánytak, elájultak, és még tegnap (két nappal a gáz belégzése után) is rosszul voltak".

Lukács Anita, a Készenléti Rendőrség sajtóreferense azt állította, hogy ugyanazt az összetételű, rendszeresített könnygázgránátot alkalmazták, amit tavaly ősszel is. A lap szerint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ezzel szemben elismerte, hogy erősebb hatóanyagú könnygázt vetettek be.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel a Szabadság téri demonstrációt, mert az elvesztette békés jellegét. Az ombudsman szerint azonban a rendőrség nem tett meg mindent, hogy megakadályozza a tüntetők és az ellentüntetők csoportjának összekeveredését. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel nem tett maradéktalanul eleget kötelezettségének.

A szombat esti rendzavarás során tizenöt embert állított elő a rendőrség garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, tiltott önkényuralmi jelkép viselése, közbiztonságra veszélyes eszközökkel kapcsolatos szabálysértés, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Az előállítottakat vasárnap elengedték. Az utcai összecsapásokban öt rendőr sérült meg könnyebben.