A Jóban Rosszban támogatását vizsgálja az ORTT

Vágólapra másolva!
Egy magánszemély szerint sérti a médiatörvény előírásait a TV2 napi szappanoperájának NFÜ-s támogatása, ezért az ORTT vizsgálatot rendelt el az ügyben. A fejlesztési ügynökség pályázat nélkül fizetett 200 nettó millió forintot azért, hogy a Jóban Rosszban című sorozat bemutassa egy uniós pályázat menetét.
Vágólapra másolva!

Hatósági vizsgálatot rendelt el csütörtöki ülésén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) annak tisztázására, szabálysértő-e, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) anyagilag támogatta a TV2 Jóban Rosszban című szappanoperáját - közölte a médiahatóság sajtóirodája az MTI-vel.

Egy magánszemély fordult március végén az ORTT-hez, és sajtóhírekre hivatkozva azt jelezte: megítélése szerint a műsorszolgáltató a Jóban Rosszban című sorozattal megsérti vagy meg kívánja sérteni a médiatörvény egyes passzusait. Cs. Kádár Péter szerint ez a megoldás a műsorszámok támogatásának vagy a burkolt reklámozásnak a szabályait, továbbá a médiatörvény preambulumában alapelvként is rögzített műsorszolgáltatói (tájékoztatatási) függetlenséget sérti.

A HVG március végén számolt be arról, hogy az NFÜ nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül a TV2-t működtető társaságnak, amely vállalta, hogy szappanoperájában bemutatja egy uniós pályázat alakulását. Az ügynökség még aznap úgy nyilatkozott az MTI-nek: nem ütközik törvénybe eljárásuk. Lantos Gabriella kommunikációs főigazgató hangsúlyozta, hogy az NFÜ közbeszerzési eljárást folytat le minden pályázatot népszerűsítő programra, kivéve a televíziós koprodukciókat, hiszen azokra a közbeszerzési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A kereskedelmi csatorna az MTI megkeresésére úgy kommentálta a történteket: a Jóban Rosszban című napi sorozat olyan, a közérdeklődésre számot tartó cselekményszállal bővül, amelyen keresztül a nézők megismerhetik az uniós pályázási folyamatokat. A TV2 tájékoztatása szerint egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a médiahatóság döntéséről, de ha az ORTT hozzájuk fordul, minden rendelkezésükre álló adattal segítik az eljárás lefolytatását.