Lefaragták a minisztériumi dolgozók év végi bónuszát

2008.11.03. 17:44

Csökken az év végi jutalom a tárcáknál és a háttérintézményeknél egy rendeletmódosítás alapján, amelyet Gyurcsány Ferenc már alá is írt. Eddig a minisztériumok és kormányhivatalok legjobbnak minősített tisztviselői akár hat havi fizetésüket is megkaphatták jutalomként, idén azonban csak az éves fizetésük maximum 12 százaléka lehet a bónusz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök aláírta azt a rendeletmódosítást, amely a minisztériumokban, illetve a kormányhivatalok központi szerveinél csökkenti az év végi jutalom keretösszegeit, nagyságát - közölte hétfőn Budai Bernadett kormányszóvivő, aki hozzátette: az eddigi rendszer átmenetileg változik, a módosítás az idei jutalmakra vonatkozik.

A teljesítményértékelési rendszer (TÉR) öt kategóriába sorolja a dolgozókat.A rendeletmódosítás szerint a két legmagasabb, a "kivételes" és a "magas szintű" értékelési kategóriát összevonják és változik a maximálisan adható jutalom összege, idén csak az éves illetmény legfeljebb 12 százaléka adható jutalomként. Eredetileg egy kiváló szinten teljesítő vezető akár éves illetményének 48 százalékát - tehát közel hat havi fizetését - is megkaphatta, most viszont legfeljebb másfél havi jutalom járhat neki.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ugyanez vonatkozik a nem vezető beosztású köztisztviselőkre is. Egy diplomával rendelkező köztisztviselő például kivételes teljesítmény esetén az alapilletmény - 38 650 forint - harmincszorosát, körülbelül 1,16 millió forintot kaphatott volna. A harmadik kategóriát, a "jó" teljesítményt idén év végén egyöntetűen az éves illetmény 4 százalékával honorálhatják az értékelő vezetők, ami két heti fizetéssel megegyező összeg.

A TÉR lehetővé tette, hogy a negyedik kategóriába kerülő "megfelelő teljesítményű" munkatársak is kaphassanak minimális év végi jutalmat, ezt a lehetőséget azonba a módosított kormányrendelet megszűnteti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK