Kóka marad az SZDSZ frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Kóka János került ki győztesen az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért folyó versenyből, miután a hétfői újabb szavazáson 10-6 arányban legyőzte Gulyás Józsefet.
Vágólapra másolva!

Ismét Kóka János eddigi frakcióvezetőt választották meg - 10-6 arányban, Gulyás József ellenében - az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának élére hétfőn. Így az SZDSZ frakcióját újabb egy évre Kóka János vezeti - közölte a hétfői voksolás után Hankó Faragó Miklós, az ülést levezető elnök.

Hankó Faragó azt mondta, hogy a két korábbi jelölt, Fodor Gábor pártelnök és Kóka János mellett Gusztos Péterre, Eörsi Mátyásra, őrá és Gulyás Józsefre is érkezett jelölés. A négy politikus közül ezt csak Gulyás József fogadta el, Fodor Gábor pedig visszalépett.

A képviselők a szavazás mindkét fordulójában 16 érvényes és 3 érvénytelen voksot adtak le. Kóka János az első fordulóban 9:7 arányban nyert, de akkor még a voksok kétharmadára lett volna szüksége. A második fordulóban tíz szavazatot kapott, míg Gulyás József hatot, így egy évig ismét Kóka János az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

Hankó Faragó elmondta, hogy a frakcióvezető-helyettesi posztra Gusztos Pétert és őt jelölték, de csak Gusztos Péter vállalta a megméretést, így végül őt választották meg. Világosi Gábor maradt a szabad demokraták által delegált parlamenti alelnök.

Kóka Jánost először tavaly decemberben választották meg egyhangú szavazással frakcióvezetővé, miután Eörsi Mátyás lemondott a tisztségről. Kóka megbízatása idén december 5-én járt le. Múlt hét hétfőn már szavazott a képviselőcsoport, miután Fodor Gábor egy héttel korábban bejelentette, hogy elnöki jogával élve ő is jelölteti magát. Akkor három fordulót tartottak, és mindegyik esetben 9-9 volt a szavazati arány.

Fodor ezt követően bejelentette, hogy visszalép a jelöléstől, és felszólította Kókát, hogy ő is lépjen vissza. Fodor szerint ilyen kiélezett helyzetben az lett volna a legjobb megoldás, ha egy harmadik jelöltet választanak meg a posztra, Kóka azonban nem tett eleget a visszalépésről szóló kérésnek.