Országszerte üresek a pályaudvarok a sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
Szerdán sem jár a vonatok nagy része az országban a vasutasok vasárnap óta tartó sztrájkja miatt. A budapesti főpályaudvarok közül reggel egy sem üzemelt, és a vidéki nagyvárosokba is csak elvétve érkezett egy-egy vonat. Egyes pályaudvarokon szinte mindenki sztrájkol, máshol dolgoznának, de nem érkezik szerelvény. Mivel megegyezés nincs, a sztrájk még sokáig eltarthat, de a szakszervezet ígérete szerint karácsonykor teljes üzemben járnak majd a vonatok. Országos körkép.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag üresek az ország nagyobb pályaudvarai, miután szerdán is folytatódik a vasutasok országos sztrájkja. Az MTI helyszíni tudósítói Budapesten és a nagyobb vidéki városokban is teljesen megbénult, kiürült vasútállomásokról számoltak be, ahol többnyire egyetlen vonat sem közlekedik.

A MÁV közleménye szerint továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés, a vasárnap óta tartó vasutassztrájk miatt szerdán is útvonal-rövidülésekre, járatkimaradásokra, és jelentős késésekre kell számítani. A sztrájkoló szakszervezetek és a munkáltató képviselői reggel kilenc órakor ültek tárgyalóasztalhoz , miután előző nap sem a sztrájkkövetelésekről, sem a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról nem tudtak megállapodni.

Gaskó István, a a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy határozatlan ideig tovább folytatják a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, miután szerda délelőtt sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel. Gaskó újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor kijelentette: december 24-én, 25-én és 26-án teljes üzemet terveznek, tehát az ünnepeken szünetel a sztrájk. A tárgyalásokat szerdán délután fél ötkor folytatják.

Üresek a budapesti főpályaudvarok

Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik - közölte szerda reggel Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A MÁV közleménye szerint a Nyugatiból 1-2 vonat indul és érkezik Esztergomba, Vácra óránkénti, Veresegyházára másfél óránkénti eljutást biztosít a MÁV. Az MTI helyszíni tudósítója ugyanakkor ezzel ellentétes helyztetet tapasztalt a Nyugatiban, ahol a reggeli műszakváltáskor szintén sztrájkba léptek a jegyvizsgálók, így már egész budapesten bizonytalan a vonatok indulása.

A Nyugati pályaudvaron csak néhány embert látni, a két-három nyitva tartó jegypénztárnál senki nem várakozik, az információs pultnál sztrájkot jelző tábla fogadja az érdeklődőt. A Keleti pályaudvar is teljesen üres, a központi kijelzőn egyetlen járat sem szerepel, az információnál nem tudnak induló vonatról. A középső vágányoknál, az ütközőbakok felett kiírás feszül a következő felirattal: "Sztrájk! Nincs megállás!".

Komárom, Pusztaszabolcs és Székesfehérvár felől a Kelenföldi pályaudvarig közlekednek a vonatok és onnan indulnak. A Székesfehérvár, Pusztaszabolcs elővárosi vonalakon óránként, a ceglédin is óránként járnak vonatok a MÁV szerint. Nyékládháza és Hatvan között néhány vonat közlekedik.

Dél-Magyarország: nincs vonat Pestre

Szerdán reggel a szegedi Nagyállomáson a vasutasokon kívül nem volt senki. A szakszervezet helyi vezetője, Veréb Olga az MTI-nek elmondta: a sztrájkolók tartják magukat, a Dél-Alföldön kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. Szegeden a reggel műszakba lépők kilencven százaléka kezdte meg a sztrájkot, így a Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot.

Az utasok autóbuszokkal juthatnak el Kiskundorozsmára, ahova érkeznek és ahonnan indulnak a budapesti vonatok 20-30 perc késéssel. Ezek a vonatok kb. 1,5-2 óránként indulnak, és Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek - állítja a MÁV. Az MTI szerint ugyanakkor Kiskundorozsmáról a háromból csak egy vonat tudott reggel elindulni a fővárosba, de már Kiskunfélegyházára sem ért be.

Bővült a sztrájkolók köre Békéscsabán, a kocsivizsgálók mellett már a forgalmi dolgozók közül is kilencen sztrájkba léptek. Szeged állomás sztrájkja miatt a Békéscsabára közlekedő vonatok Szeged-Rókus állomásról indulnak és oda is érkeznek. Továbbra sem közlekednek a vonatok a Mezőhegyes-Battonya és a Kisszénás-Kondoros mellékvonalakon, Szeged és Szabadka kishatárforgalomban, továbbá a Mezőhegyes-Orosháza-Szarvas-Mezőtúr vasútvonalon. Vésztőn a jegyvizsgálók nem dolgoznak, ahogy Mezőtúron sem. Mezőhegyesen két jegyvizsgáló sztrájkol, amivel akadályozzák majd az Orosháza és az Újszeged felé tartó vonatok közlekedését.

A Tisza Volán közszolgálati divízió igazgatója, Mező István szerint a vállalat bírja a vasúti sztrájk miatt megnövekedett terhet. A Szeged-Budapest járatot duplán, ha kell triplán indítják.

A pécsi és a barcsi jegyvizsgálók sztrájkolnak, így Pécsett csak néhány mellékvonalon közlekednek a vonatok teljes vagy részleges kapacitással. Kaposvárról azonban sem Siófokra, sem Fonyódra, nem jutnak el a vonatok, ahogy a Dombóvár-Gyékényes vonalat is megbénította a sztrájk.

Nyugat-Magyarország: egy vonat jutott el Nagykanizsára

Teljesen bizonytalan, hogy indulnak vagy érkeznek-e vonatok a nagykanizsai vasútállomásra, ahol továbbra sem sztrájkolnak a vasutasok, de a környező forgalmi csomópontokon lévő munkabeszüntetés miatt csak néhány vonat tud közlekedni. A MÁV közleménye szerint a Nagykanizsa-Budapest vonalon járnak a vonatok, az MTI tudósítója szerint ugyanakkor az állomáson szerdán kora reggel mindössze egy-két érdeklődő fordult meg. A MÁV késő esti tájékoztatása szerint Budapest és Nagykanizsa között csak részben, nem teljes útvonalon volt közlekedés a siófoki állomás egyes dolgozóinak sztrájkja miatt, ennek ellenére kora reggel begördült Nagykanizsára a Kelenföldről indult vonat.

A szombathelyi vasútállomásról éjszaka egyetlen vonat sem indult, reggel hat óra után is hasonló volt a helyzet, az Intercity szerelvény sem futott ki - tájékoztatta az MTI-t Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője. A MÁV szerint az állomás egyáltalán nem tud indítani és fogadni vonatokat, a vonatpótló autóbuszok a korábbi gyakorlatnak megfelelően járnak.

A MÁV nyugat-dunántúli területi kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy kedden este a zalaegerszegi csomópont forgalmi munkatársai közül minden szolgálatra jelentkező munkavállaló felvette a munkát. Zalaegerszeg tehát fogadni és indítani is tudta a vonatokat, fennakadást a jegyvizsgálókon munkabeszüntetése okozhat.

Forrás: MTI

Kelet-Magyarország: Mikolcon a Piroskák is állnak

A MÁV közleménye szerint Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc térségében "akadozik" a vasút, mert Miskolcon sztrájkolnak. Eger-Füzesabony között nem járnak a vonatok, csakúgy, mint Miskolc és Hidasnémeti között.

A szakszervezet szerint szerdára virradó éjszaka egyetlen egy BZ-motorvonat, azaz "Piroska" sem közlekedett a miskolci Tiszai pályaudvaron, a sztrájk támogatottsága tovább erősödött. A műszaki kocsivizsgálók száz százaléka sztrájkol, hasonló az arány a forgalmi dolgozók esetében is, és szintén nagy a támogatottság a jegyvizsgálók körében - mondta Cseh Béla Zoltán, a VDSzSz területi vezető ügyvivője szerdán hajnalban.

Hozzátette: a gépészeti műhelyben sem vették fel a dolgozók a munkát, ott is sztrájkolnak a kollégák. Borsod megyében a miskolci helyzethez hasonló a kép, továbbra is teljes egészében áll a közlekedés Szerencs felé. Debrecen és Szolnok között a MÁV információi szerint egy-két vonat közlekedik.