Készenlétbe helyezik a Gripeneket

2008.12.18. 15:19

Hétfőtől fegyveres készenléti szolgálatba állnak a Gripen vadászrepülőgépek. Az átmeneti időben együtt látják majd el a magyar légtér védelmét a MiG-29-kel, amíg azokat nem vonják ki a forgalomból.

Jövő hétfőtől fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatba állítja Gripen vadászrepülőgépeit a Magyar Honvédség - jelentette be Pető István dandártábornok, a kecskeméti légibázis parancsnoka. A svéd gyártmányú Gripen repülőgépek december 22-én állnak készenléti szolgálatba, és a MiG-29-es vadászgépekkel felváltva látják el Magyarország légterének védelmét addig, amíg az orosz gyártmányú vadászgépeket kivonják a forgalomból.

A Svédországban kiképzett pilóták teljes egészében elsajátították a feladatokat, amit már több hazai és külföldi légibemutatón is bizonyítottak - mondta Pető István, aki több ilyen légibemutatót megemlített. Kiemelte például az amerikai pilótákkal és F-15-ös vadászgépekkel közösen végrehajtott gyakorlat, melyen a "papíron" jobb amerikai gépekkel "döntetlenre" hozták a Gripenek a versengést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK