Ismét sikertelen volt a tévéelnök-választás

Vágólapra másolva!
Nem választották meg Sztaricskai Tamás volt Vodafone-os kommunikációs vezetőt a Magyar Televízió elnöki posztjára hétfőn. A köztévét felügyelő közalapítvány délben ülésező nagykuratóriumának kétharmados többségére lett volna szükség ahhoz, hogy Szraticskait megválasszák, de csak a kuratórium fele szavazott rá. A tisztségre negyedszerre írtak ki pályázatot Rudi Zoltán márciusi távozása óta.
Vágólapra másolva!

Sikertelenül zárult a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára kiírt, sorrendben negyedik pályázat is - értesült az elnökjelölt sorsáról döntő kuratóriumi ülés szünetében testületi tagoktól az MTI. Az elnöki posztra jelölt Sztaricskai Tamásnak a 35 tagú nagykuratórium voksainak kétharmadát kellett volna megkapnia, ám csak 18-an szavaztak megválasztására.

Az MTI testületi tagokra hivatkozva hétfő reggel adta hírül, hogy a Magyar Televízió (MTV) elnökének Sztaricskai Tamást, a Vodafone korábbi kommunikációs vezetőjét jelölte a köztévét felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége. A posztra negyedszerre írtak ki pályázatot. A tisztség 2008. március elején üresedett meg, miután lejárt Rudi Zoltán négyéves megbízatása. Ő volt a Magyar Televízió első olyan elnöke a médiatörvény 1995-ös elfogadása óta, akinek sikerült kitöltenie hivatali idejét.

Tavaly novemberben már a Fővárosi Bíróság is felszólította a köztévét felügyelő közalapítvány kuratóriumát, hogy harminc napon belül állítsa helyre a Magyar Televízió törvényes működését. A Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett bírósági eljárás azért indult, mert a kuratórium megszegte a médiatörvényben foglalt kötelességét azza, hogy a mai napig nem választott új elnököt.

Tizenhat jelöltből sem tudtak választani

Az induláshoz szükséges információs csomagot összesen tizenhatan vették fel, közülük egy kivétellel mindannyian benyújtották pályázataikat a december 19-i határidőig. A magukat megnevezni nem akaró kuratóriumi tagok szerint Sztaricskai éppen a jelöltté váláshoz szükséges számú szavazatot, azaz 10 voksot kapott a jelölés során.

Az egyik, az ellenzék által a jelölőtestületbe delegált tag az MTI-nek azt mondta: a Fidesz és a KDNP által a kuratóriumba juttatott 4 tag az általuk korábbi pályázatokon is támogatott Havasi Jánosra adta voksát. Mivel a testület 14 tagú, ebből az következik, hogy Sztaricskai Tamást az MSZP 7, az SZDSZ 2 és az MDF 1 delegáltja támogatta.

Az első lépésért felelős kuratóriumi elnökségben egy hete még nem volt egyetértés arról: betöltsék-e a több mint tíz hónapja megüresedett posztot, vagy ruházzák át a feladatot az új médiatörvény idénre tervezett elfogadása után döntési jogot kapó fórumra. Az elnöki poszt betöltéséről döntő - a civil szervezetek delegáltjaival kiegészült - nagykuratórium határozata alapján a poszt egyelőre betöltetlen marad.