Fél évvel lekési a nagy dobást Pécs

Vágólapra másolva!
Többmilliárdos hiánnyal kezdi az évet Pécs, 2010 Európa kulturális fővárosa. A kulturális évre tervezett négy nagyprojekt jelentősen késik, az alpolgármester szerint "nem rózsás" a helyzet. A nagy kulturális központokra még pályázatot sem írtak ki, így kivitelezők és építkezések sincsenek - csak az egyik projektnél van rá remény, hogy az idén elkészül. A városvezetés 2010 első felére nem is tervez programokat az új épületekbe.
Vágólapra másolva!

Át kell dolgozni a pályázati kiírást a négy pécsi nagyprojekt közül három esetében, érvényes közbeszerzés jelenleg egyikre sincs - derült ki Tóth Bertalan pécsi alpolgármester szavaiból, akit az [origo] az Európa Kulturális Fővárosa-rendezvénysorozat (EKF) megvalósításáról kérdezett. Pécs 2010-ben rendezheti meg a városnak óriási lehetőséget jelentő EKF-et. (Olvassa el keretes írásunkat, hogy miért!)

Az ehhez tartozó kulcsprojektek azonban még nem épültek meg - ide tartozik egy hatalmas hangversenyterem, egy könyvtárkomplexum, a Zsolnay-negyed és a pécsi közterek felújítása.

A régió könyvtárait a jövőben egy helyen egyesítő, úgynevezett tudásközpontra kiírt pályázatot hétfőn érvénytelenítette a megyei önkormányzat, mert nem volt olyan jelentkező, aki a megadott áron megépítette volna a központot. Mindkét jelentkező több mint egymilliárddal többet kért a 4,1 milliárd forintnál - ennyi uniós pénzt sikerült a beruházásra szerezni -, ezért új pályázatot kell kiírni. Az alpolgármester úgy tudja, van rá esély, hogy 2010 nyarára felépüljön a tudásközpont - így csak fél évvel késné le a kulturális év kezdetét.

Biztosan nem készül el 2010 elejére a tervezett óriás hangversenyterem sem. A kiírást újra át kell dolgozni, új közbeszerzést kell kiírni, kivitelezőt legkorábban február végére tud kiválasztani Pécs - mondta Tóth Bertalan. A Zsolnay-negyed felújításánál is hasonló a helyzet, pályázat nincs, kivitelező legkorábban március végén lehet. Itt harminc épület felújításáról van szó, az alpolgármester reméli, hogy a legfontosabbak elkészülnek 2010 tavaszára, a többi pedig az év második felében.

Egyedül a közterek felújítása esetében van arra remény Tóth szerint, hogy az idén végeznek a beruházással. A terek felújítására egyszer már kiírtak pályázatot, de a tudásközponthoz hasonlóan ezt le kellett fújni a túl magas árajánlatok miatt. A kiírást átdolgozzák, gyorsan a város közgyűlése elé terjesztik, és remélik, hogy február végére meglesz a kivitelező - mondta az alpolgármester. Az első ütem így idén ősszel, a második "optimális esetben" 2009 végére készülhet el.

Tóth azt mondta, hogy az el sem készülő nagy létesítmények helyett a kulturális év programjait, a "pillérprogramokat" eleve Pécs meglévő kulturális intézményeibe szervezték, és csak 2010 második felére számolnak például az addigra megépülő hangversenyterem használatával.

A meglévő épületek közül a nemzeti színház biztosan felújításra szorul, erre "keresünk pályázati pénzt, vagy megoldjuk saját forrásból" - fogalmazott Tóth. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert Pécs többmilliárdos hiánnyal kezdte 2009-et. "Nem rózsás a helyzet" - mondta az alpolgármester, aki szerint a gazdasági válság miatt is nagy bevételtől esik el a város. A recesszió miatt kevesebb helyi adót fizetnek be a polgárok, és az államtól is jóval kevesebb pénzt kap az önkormányzat.

2008-at is csak azért tudta hiány nélkül zárni a város, mert összesen 5 milliárd forintért ingatlanokat adott el: többek között egy laktanyát, egy rendelőintézetet, kereskedelmi területeket és a magasházat. Pécsnek 25 milliárd forintra duzzadt adósságát is törlesztnie kell, és ha a nagyprojektek felépülnek, évente 2-300 millió forintba kerül majd a fenntartásuk - mondta az alpolgármester.