A BBC akadályként hivatkozik Gyurcsányra

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felajánlott lemondásával foglalkozik több tekintélyes külföldi híroldal. A BBC, amely "akadály miniszterlenökként" említi Gyurcsányt, kiemelt helyen számolt be a történtekről. 
Vágólapra másolva!

Számos nagy nemzetközi híroldal és hírügynökség foglalkozott Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton, az MSZP tisztújító kongresszuson felajánlott lemondásával.

Gyurcsány Ferenc nevére a Google hírkeresője, a Google News szombaton mindössze öt találatot dobott ki: a BBC mellett a Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap, Associated Press (AP) amerikai hírügynökség, illetve a Politics.hu című angol nyelvű portál számolt be a hírről.

A BBC kiemelt hírként kezelte Gyurcsány bejelentését, beszámolója címében "akadály miniszterelnöknek" nevezi a magyar kormányfőt. A pár bekezdéses hírben a BBC hivatkozik a Reutersre. A brit hírügynökség idézte a kormányfőt, aki a lemondását azzal magyarázta: "Azt hallom, hogy én vagyok az akadálya a változásokhoz szükséges lépéseknek, valamint a felelős ellenzéki magatartásnak". A BBC elemzőkre hivatkozva azt írja, Gyurcsány személye az akadálya, hogy a kormány támogatást tudjon szerezni a szükségessé váló gazdasági reformokhoz.

Címlapon, de nem vezető helyen foglalkozik a kormányfő távozásával a Reuters, amely idéz egy meg nem nevezett, "Gyurcsányhoz közel álló forrást". A forrás szerint a miniszterelnök azt tervezi, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be maga ellen az Országgyűlésben, és ha meglesz a parlamenti többség, akkor már április közepén új miniszterelnöke lehet az országnak.

A Financial Times brit gazdasági napilap szintén címlapon számolt be a történtekről, az újság internetes kiadása a Reutres hírét vette át. A New York Times pedig aloldalán az AP hírügynökségre hivatkozva ír Gyurcsány várható távozásáról. Az AP szerint Gyurcsány bejelentésével meglepte az országot, a bejelentés pedig csak egy újabb a miniszterelnök által használt szokatlan kommunikációs módszerekből.

Gyurcsány azért ajánlotta fel lemondását, hogy segítse országát - amely egyike a válság által leginkább sújtott kelet-európai államoknak - a gazdasági és pénzügyi krízisből való kilábalásban - idézi az MTI az AFP francia hírügynökséget, amely szintén meglepőnek értékelte Gyurcsány bejelentését. Az AFP Gyurcsányt a "magyar megszorítások atyjaként" említi.

Lemondásának felajánlásával a politikai támadások kereszttüzébe került Gyurcsány utat nyithat egy olyan szakértői kormány megalakulása előtt, amelyet a parlament kis ellenzéki pártjai is támogatnak - írta a dpa német hírügynökség. Gyurcsány lehetséges távozásával foglalkozott az APA osztrák és az EFE spanyol hírügynökség is.