Feljelentések a kampánycsendsértések miatt

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen kampánycsendsértés miatt. Több ezer panasz érkezett a választási bizottságokhoz automata telefonhívásokról, amelyek az európai parlamenti választás napján - azaz a kampánycsend kellős közepén - szavazásra buzdították az embereket, sőt azt is megmondták, melyik pártra kell voksolni.
Vágólapra másolva!

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek napközben a szavazáson való részvételre buzdítottak. A bizottság később arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A testület szerint az automatizált telefonhívások felvetik a választásban résztvevők megtévesztéssel befolyásolásának gyanúját. Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

A Fidesz a vasárnapi telefonos kampánycsendsértés miatt az OVB-hez és a rendőrséghez fordult - közölte a Fidesz helyettes szóvivője vasárnap Budapesten, a Fidesz-KDNP közös eredményváró központjában. Számos bejelentés érkezett vasárnap telefonos kampánycsendsértésről, arról, hogy a szocialisták törvénysértő módon akarták manipulálni az embereket - mondta Cser-Palkovics András.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az MSZP országos vezetősége is kampánycsendsértés miatt - jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője vasárnap este Budapesten. Nyakó szerint reggel nyolc óra után az MSZP szimpatizánsai tömegesen észlelték, hogy telefonon előre felvett, a jobboldali pártok támogatására buzdító megkeresés érkezik hozzájuk.

Az ország összesen 11 megyéjéből érkeztek panaszok a területi választási bizottságokhoz. A testületek több ezer jelzést kaptak, ezek szerint automata telefonhívásokban próbálták őket szavazásra buzdítani, és azt is megmondták, melyik pártra kell szavazni. Több megyében három különböző párt nevében is kaptak hívásokat a választók, de egyes helyekről kampány sms-ekről is tettek bejelentést. A beadványokat az Országos Választási Bizottság (OVB) és a területi választási bizottságok vizsgálják. Erről bővebben itt olvashat.

Mivel sem a területi választási bizottságok vezetői, sem az OVB nem közölte, hogy mely pártok érintettek, az EP-választáson induló két legnagyobb párt kölcsönösen egymást vádolja kampánycsendsértéssel. A Fidesz az MSZP-t, az MSZP a Fideszt tartja felelősnek a törvénysértésekért.

A Fidesz közleménye szerint a szocialisták vasárnap délelőtt óta telefonos kampányt folytatnak. "Világossá vált, hogy az MSZP a szavazás napján is törvénysértő módon akarja manipulálni az emberek akaratát és a választás végeredményét" - írta Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője. Az MSZP szerinte "több különböző automata hívásban az MSZP-re való szavazásra és koalíciós partnerének támogatására buzdít, valamint a Fidesz és a szélsőséges erők összemosásával provokál", ezért a Fidesz az OVB-hez és helyi választási bizottságokhoz fordult - közölte Szijjártó. Emellett felszólította a Magyar Telekomot, hogy ne forgalmazza a törvénysértő telefonhívásokat. A hívások leállításához az OVB döntésére van szükség, ezért a Fidesz a testület azonnali összehívását kérte.

A vádakra az MSZP nevében Nyakó István szóvivő reagált, és határozottan visszautasította őket. A szocialisták szerint éppen a Fidesz követ el törvénysértést. "Az kiabál, akinek a háza ég" - jelentette ki. Hozzátette: tapasztalataik szerint a Fidesz követte el minden megyében a kampánycsendsértést, már a közelmúltbeli pécsi polgármester-választáson is találkoztak ezzel a módszerrel. Az ügyben az MSZP is a területi választási bizottságokhoz fordult.

Az ügyben megszólalt Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, és felháborítónak nevezte, hogy minden megyében megsértették a kampánycsendet. "Ez egy következmény nélküli ország, ahol a törvénysértésekre lehet majd azt válaszolni, hogy "oszt jónapot" - fogalmazott. Eközben akik betartják a törvényeket, hátrányba kerülnek egy ilyen véghajrában, amikor nagyon kevesen mennek el szavazni, és nagy a választás tétje - tette hozzá. Dávid szerint a legszigorúbb következményekkel kellene járnia annak, ha egy olyan közéleti ember jogszabályt sért, aki éppen a jogalkotásban akar részt venni.

Szabó Gábor, a Jobbik kampányfőnöke kijelentette: jól megszervezett baloldali hecckampánynak tartja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöksége, hogy a nevükben telefonos szavazásra buzdítottak vasárnap délelőtt, a kampánycsend idején. A Jobbik is rendőrségi feljelentést tett, és panasszal éltek az Országos Választási Bizottságnál is.