Bajnai átugrál a lövészárkon Sólyomhoz

Vágólapra másolva!
Komoly erőfeszítéseket tesz Bajnai Gordon, hogy normalizálja a Gyurcsánytól megörökölt fagyos viszonyt Sólyom László köztársasági elnökkel. Közel kétheti rendszerességgel jár a Sándor-palotába, hogy tájékoztassa Sólyomot a kormány terveiről, a találkozók közül csak az elsőről értesítették a nyilvánosságot. Ez sem elegendő azonban minden konfliktus elsimítására: voltak olyan intézkedések, amelyeknek az államfő megpróbált keresztbefeküdni.
Vágólapra másolva!

"Feladatomnak tartom, hogy tájékoztassam őt arról, hogyan látom a főbb gazdasági vagy más folyamatokat, bizonyos témákban a véleményét is megkérdezem" - fogalmazott a HVG-nek Bajnai Gordon miniszterelnök Sólyom Lászlóval folytatott találkozóiról. Bajnai szavaiból az derül ki, hogy normalizálódott a viszony, amely még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején romlott meg a kormányfő és a köztársasági elnök között.

Bajnai kezdeményez

Az elmúlt két és fél hónapban körülbelül 3-4 alkalommal találkozott Sólyom és Bajnai - mondta az [origo]-nak Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője. Kumin szerint a négyszemközti megbeszéléseket minden esetben Bajnai kezdeményezte. Hasonlóan nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrásunk is, aki szerint jóval intenzívebb a kapcsolat a két közjogi méltóság között, mint a Gyurcsány-időszakban. Szerinte ebben valószínűleg szerepe van annak is, hogy Bajnai a kapcsolattartásban jóval kezdeményezőbb, mint elődje volt.

Bajnai Gordon kormányfői beiktatása másnapján, április 15-én kereste fel először Sólyom Lászlót. Az első találkozó után Sólyom sajtótájékoztatót tartott, és Bajnainak odaszúrva azt közölte: Gyurcsány lemondása után szerencsésebbnek tartotta volna az előre hozott választásokat, de eleget tesz a kötlezettségeinek és együttműködik a kormánnyal. (Erről itt olvashat részletesen.) A többi találkozó után azonban már nem tájékoztatták a nyilvánosságot. Kumin szerint ezen az első megbeszélésen kiderült, milyen témákban vár Sólyom információkat, Bajnai többnyire ezekről tájékoztatja a köztársasági elnököt.

Sólyom hallgat

A beszélgetéseknek nincs hatása a kormányzati döntésekre, csupán az államfő közvetlen, első kézből történő tájékoztatása a céljuk - mondta az [origo]-nak Kumin. Valószínűleg ere utalt Bajnai is, amikor a HVG-nek adott interjúban úgy fogalmazott: "Persze a döntés felelőssége az enyém. Nem megyünk soha túl azon a határon, ami az ő alkotmányos jogkörét relativizálná, vagy esetleg az alkotmányban leírt folyamatokat torzítaná." Azt, hogy Sólyom nem tudja befolyásolni a neki nem tetsző döntéseket az is bizonyítja, hogy az államfő június közepén nem írta alá a Bajnai-kormány egyik fontos reformtörvényét, a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló jogszabályt.

Az államfő kifogása az volt, hogy a törvény háromról kettőre csökkentette a gyes folyósításának idejét. A köztársági elnök szerint a gyes átalakítása helyett a kismamák munkaerőpiacra történő visszatérését pozitív ösztönzőkkel kéne orvosolni, például növelni kéne a bölcsődei férőhelyek számát. (Az államfői vétóról szóló cikkünket itt találja.) Pedig a gyes szűkítése biztosan felmerült a két közjogi méltóság megbeszélésein. Erre utal, hogy első április 15-i találkozó után Sólyom László sajtótájékoztatóján arra kérte Bajnait, gondolják végig, hogy a gyesen kell-e spórolni, mert szerinte a gyereket vállaló családokhoz utóljára lehet hozzá nyúlni.

Kumin ezzel kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta: a találkozókon Bajnai csak tájékoztat, a beszélgetések nem alkalmasak arra, hogy minden jövőbeli konfliktust elsimítsanak. Csütörtökön például a hazai ivóvízbázis védelmére hivatkozva nem írta alá Sólyom a vízgazdálkodásról szóló törvényt. Május közepén pedig - miután találkozott több balatoni település polgármesterével - azt tette szóvá Sólyom, hogy a kormány terveivel ellentétben mégsem kéne megadóztatni az üdülési csekket. Kumin szerint az államfő egyébként ennyit vár el a mindenkori kormányfőtől: őszinte, pontos, tartalmi tájékoztatást lényeges, az ország egészét érintő kérdésekben.

Bizalmatlanság

Gyurcsány és Sólyom kapcsolata azt követően romlott meg, hogy az államfő kételkedni kezdett abban, hogy a 2005 augusztusi találkozójukon a kormányfő valóban a reális gazdasági adatokról tájékoztatta őt. Az államfő részére készült kormányzati anyagban - amelyet az Index ismertetett - többek között az szerepelt, hogy 3,6 százalékos költségvetési hiánnyal számol a kormány. Egy hónappal később már kiderült, hogy ez a szám tarthatatlan, a hiány 6,1 százalékig kúszott fel.

A bizalmatlanságot jelezte, hogy 2006 augusztusában Sólyom egy interjúban azt mondta: "a kormánytól csak a hivatalba lépésem után kértem és kaptam részletes helyzetleírást. Az eltelt egy év alatt viszont folyamatosan tájékozódtam gazdasági szakértőktől." Az őszödi beszéd kiszivárgása után, 2006 szeptemberében pedig azt mondta: "a beszéd tartalmi szempontból nem jelentett újdonságot".

Az államfő és a kormányfő, illetve az MSZP közti feszültség folyamatosan megmaradt. Sólyom tavaly decemberben, amikor Havasiné Orbán Máriát nem szavazta meg az Országgyűlés főbírónak, azt mondta: azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak. Sólyom László idei újévi beszédéről Gyurcsány Ferenc januárban azt mondta, hogy a köztárasági elnök túl sötét képet festett az ország állapotáról. "Ebben az országban nem csak az van, amit ő mond" - fogalmazott Gyurcsány.

Gyurcsány kritizálta az államfőt akkor is, amikor nem írta alá a távoltartásról szóló törvényt. Januári blogbejegyzésében a kormányfő azt írta: "Láttam rokont Pápától Budapestig menekülni, és láttam gyermeket szinte egész életére tönkremenni az erőszakoskodó apától. Nem tudom, hogy a köztársasági elnök úr érzékeli-e ezt a problémát". Sólyom pedig még júniusban is felemlegette azt, hogy márciusban Gyurcsány elfogultsággal vádolta meg az ügyészéget.

Bajnai ugyan láthatóan erőfeszítéseket tesz a viszony noramlizálására Sólyommal, a szocialisták részéről azonban nincs enyhülés. Az MSZP-frakció egyik név nélkül nyilatkozó, meghatározó tagja szerint ők például semmit sem érzékelnek abból, hogy a jelenlegi kormányfőnek jobb lenne a kapcsolata Sólyommal, mint amilyen Gyurcsány Ferencnek volt.