Bérplafont javasol az MSZP az állami cégeknél

Vágólapra másolva!
Az MSZP kezdeményei, hogy állítsanak be bérplafont a válság idejére a többségi állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok és a közmédiumok vezetőinél. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke azt is bejelentette: javasolják, hogy a közszférában titoktartási kötelezettség címén csak nagyon indokolt esetben lehessen pénzt felvenni. A Fidesz szerint a szocialisták csak úgy tesznek, mintha ők harcolnának a saját maguk által kifizetett óriási végkielégítések és juttatások ellen.
Vágólapra másolva!

Csak az első lépés, hogy a kormány elrendelte, tegyék közzé az állami és önkormányzati vállalatok vezetői juttatásait, többre van szükség: "arányosságra és a világválság idején elvárható méltányosságra" - közölte vasárnap Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Ezért a párt indokoltnak tartja, hogy a válság idejére bérplafont állítsanak be a többségi állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok és a közpénzből finanszírozott közmédiumok esetében.

A "viszonyítási pont" a szocialisták javaslata szerint a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek jövedelme lenne, amelyet még - a Fidesz-kormány idején - egy 2001-es törvényben határoztak meg. Így azt kezdeményezik, hogy az állami-, önkormányzati szféra vállalatvezetőinek bérplafonja a Magyar Nemzeti Bank elnöke törvény által meghatározott fizetésének 25 százaléka legyen.

Az MSZP közleménye szerint ahol közpénzeket kezelnek, ott alapkövetelmény az átláthatóság, ezért alig indokolható a titoktartási kötelezettség és ennek "lelépési díjjal" való honorálása. Ezért azt is javasolják, hogy "kevés és nagyon indokolt kivételtől eltekintve ilyen jogcímen a közszférában ne lehessen lelépési pénzt fizetni". Különjutalmat, prémiumot pedig csak extra teljesítményért adnának, nem pedig "burkolt bérkiegészítésként rendszeresen". Akár peres úton is megsemmisítenék azokat a megállapodásokat, amelyek alapján a prémium ilyen teljesítmény nélküli fizetéskiegészítésként szolgált.

"Több milliárdot fizettek ki a fővárosban, az állami cégeknél és minisztériumoknál is horribilis összegű végkielégítésekre, prémiumokra. Most, hogy a sajtó és az ellenzék lebuktatta őket, a szocialisták úgy csinálnak, mintha éppen ők harcolnának a - saját maguk által kifizetett - végkielégítések és más különjuttatások, valamint a többmilliós havi fizetések ellen" - reagált az MSZP elnökének közleményére Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.