Zuschlag-per: Csiha és Baráth sem tudta, miből kampányol

Vágólapra másolva!
A Zuschlag-perben tanúként meghallgatott szocialista képviselők állításuk szerint nem tudtak arról, hogy áttételesen az MSZP pártalapítványából finanszírozták volna a kampányukat. Baráth Etele és Csiha Judit szerint csupán a törvényben előírt egymillió forintot fordították a kampányra. A Táncsics Alapítvány annyi pályázatot írt ki, ahány választókörzet van, de a korábbi elnök, Baja Ferenc szerint ezek nem kampánycélt szolgáltak.
Vágólapra másolva!

Baráth Etele és Csiha Judit, az MSZP országgyűlési képviselői állításuk szerint nem tudtak arról, hogy 2006-os országgyűlési választási kampányukhoz egy civil szervezeten keresztül az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól érkezett pénz. A képviselőket tanúként hallgatta meg a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

A Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. Az ügyészség szerint a két egyesület Zuschlag János elsőrendű vádlott, korábbi MSZP-s képviselő érdekeltségi körébe tartozott. A vád szerint Baráth és Csiha nem tudtak arról, hogy az alapítványtól elnyert pénzeket a 2006-os országgyűlési kampányukhoz használták, de a pályázatokhoz szükség volt az ajánlásukra. A törvény értelmében a pártalapítványok nem folytathatnak kampányt, forrásaikat csak tudományos és oktatási célokra fordíthatják.

A per egy korábbi tárgyalásán Csiha 2006-os kampányfőnöke, Komlódi Gábor azt vallotta, hogy a pártalapítvány pénzét Lados István másodrendű és Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott (Baráth kampányfőnöke) segítségével a választási kampányban használták fel. A képviselők keddi tanúvallomásukban azt mondták, a választási kampányért felelős személyek tudtak minden finanszírozási részletről, de az ő tudomásuk szerint a törvényben előírt egy-egy millió forintot fordítottak minden képviselő-jelölt kampányára.

Baráth 2006-ban Zugló egyik választókerültének képviselőjeként indult az országgyűlési választáson. Ekkor még európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, és vallomása szerint a kabineten keresztül érkezett hozzá a támogatási kérelem, az érdekeltekkel nem találkozott, Zuschlaghoz köthető szervezetet nem ismerte. Baráth emlékezete szerint rendezvény szervezése, fiatalok képzése volt a pályázat célja. Fodor Endre tanácsvezető bíró hozzátette: tanú rosszul emlékezik, mert lapkiadáshoz kértek támogatást.

"Mivel párton belüli pályázat volt, fel sem merült bennem semmilyen probléma" - mondta vallomásában Csiha Judit, aki úgy emlékezett, hogy fiatalok részére csapatépítő oktatás volt a pályázat tárgya (a vádirat szerint közösségi tér rendezése, parkosítás volt a cél). Csiha szerint vagy Komlódi vagy Kemecsei lehetett az, aki tőle támogató aláírást kért a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázat esetében. A bíró kérdésére a képviselő azt mondta: csak akkor hallott a pályázattal kapcsolatos problémáról, amikor ügy lett belőle.

A Táncsics Alapítvány korábbi elnöke, Baja Ferenc szerint a 2006. januárjában kiírt pályázata nem azt a célt szolgálta, hogy az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltjeinek a választási kampányához nyújtson segítséget, annak ellenére sem, hogy annyi pályázatot fogadtak el, ahány választókerület van Magyarországon. Német Zsolt ügyész kérdésére Baja azt mondta: a pénzt még a 2006-os választások előtt átutalták a civil szervezeteknek, de ebben szerinte nem volt semmi különleges, mert "előfinanszírozott pályázat volt, amivel később kellett elszámolni".

Baja szerint a százmillió forint összegben kiírt pályázaton esetenként ötszázezer forintot lehetett nyerni, de ehhez kellett az adott országgyűlési választókörzet MSZP-s képviselőjének vagy képviselőjelöltjének a támogató aláírása. Ezt a tanúként meghallatott politikus azzal indokolta, hogy így "arányosabb térbeli elosztás volt biztosítható" és az ország minden választókörzetében kaphatott civil szervezet támogatást.

A Zuschlag-ügyben több szocialista politikus is járt már a bíróságon. Kihallgatták Arató Gergelyt, az Oktatási Minisztérium államtitkárát, aki azt vallotta, nem tudott róla, hogy Zuschlagék számlákat hamisítottak abban a képviselői irodában, ahol mindketten dolgoztak."Az nem felel meg a valóságnak, hogy én az irodában számlatömböket, bélyegzőket láttam volna, vagy szóvá tettem volna az ott folyó tevékenységet" - jelentette ki egy vallomásra reagálva.

Ujhelyi István államtitkár, az MSZP alelnöke júniusi tanúvallomásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon azt mondta: nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát teljes egészében Zuschlag János, akkori ügyvezető alelnök végezte (Ujhelyi az elnök volt). Ujhelyiről egy tanú azt vallotta, hogy a Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták, majd később FIB) elnökeként azt mondta: civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a szervezet finanszírozási gondjait megoldani. "Ujhelyi azt is elmondta, hogy a finanszírozásnak ez (...) bevett gyakorlata a Fibiszen belül" - állította a tanú. Ujhelyi ezt az állítást visszautasította.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen, akik a vád szerint fiktív civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul. Zuschlag 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.