Hétfőtől sztrájkolnak a vasutasok

Vágólapra másolva!
Hétfőtől ismét sztrájkba lépnek a vasutasok, és egyelőre nem tudni, meddig fog tartani a munkabeszüntetés. A VDSZSZ a kormány vasutat érintő tervezett intézkedései ellen tiltakozik a sztrájkkal. A szakszervezet pénteken nem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatásokról a MÁV-val. A vasúti bérleteket hétfőn elfogadják a BKV számos járatán a MÁV közleménye szerint. Az előre megváltott vonatjegyek árát a MÁV visszatéríti.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódik a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) munkabeszüntetése - jelentette be Gaskó István, a szakszervezet elnöke a sztrájkbizottság döntését pénteken. "A térben és időben is gördülő sztrájk térben valószínűleg országos, időben pedig egyelőre határozatlan idejű lesz" - mondta a szakszervezeti vezető.

Gaskó közölte: a szakszervezet arra kéri a helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket, hogy hétfő 10 órára szervezzenek demonstrációkat a vasútállomások épületei elé - ezzel is tiltakozva a kormány tervezett intézkedési ellen a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatban. Gaskó szerint a demonstráció és a sztrájk célja, hogy megmeneküljön a magyar vasút, "ha most nem állítják le a vasútközlekedést, akkor valószínűleg a kormány állítja azt le örökre".

A VDSZSZ elnöke azt mondta: a kormány jövőre országosan mindössze háromezer kilométeren akarja megrendelni a vasúti személyszállítást, így az intézkedésnek nem csak a mellékvonalak, hanem a fővonalak is áldozatul esnek, ami ellehetetleníti a vidéken élőket. Mindezért a vasutasok ezrein kívül további tízezrek válhatnak munkanélkülivé, ha képtelenek lesznek eljutni munkahelyeikre - tette hozzá.

A szakszervezet és a MÁV pénteken tárgyalt. Gaskó szerint a munkáltató nem fogadta el az idén április 30-án aláírt egyezséget az elégséges szolgáltatásokról annak ellenére, hogy a VDSZSZ erre hajlandó lett volna. Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője szerint a pénteki tárgyalás alatt a MÁV a szokásos napi 3 200 vonat helyett 508 indítása kérte a szakszervezettől, de az egyetlen vonat indítását sem vállalta a sztrájk idejére. A szakszervezet csak az álló vonatok fűtését és világítását ajánlotta fel elégséges szolgáltatásként, szemben a korábbi álláspontjával, amikor mintegy 300 vonat indítását tartotta lehetségesnek - mondta a szóvivő. Gaskó erről azt mondta: a munkáltató a szakszervezetre akarja hárítani a felelősséget a hétfőn kezdődő sztrájk miatti káoszért, pedig azért szerinte csak a MÁV felel.

Vasárnap dönt arról a testület, hogy a sztrájk ténylegesen hány órakor fog kezdődni. Gaskó viszont kérdésre válaszolva elmondta, hogy hétfőn 10 órakor várhatóan már folyamatban lesz a gördülő sztrájk, így arra lehet következtetni, hogy az már korábban, a hajnali órákban elkezdődhet.

A VDSZSZ bejelentése után közleményt adott ki a MÁV a munkabeszüntetésről. E szerint hétfőn az aktuális vonatközlekedésről a www.mav-start.hu honlapon tájékozódhatnak majd az utasok, lehet érdeklődni majd a MÁV telefonos ügyfélszolgálatán, és a nagyobb állomásokon a sztrájkkal érintett területeken személyes tájékoztatás is lesz.

A MÁV közleménye szerint a sztrájk ideje alatt a vasúti bérleteket elfogadják majd a BKV számos járatán, köztük a 2-es és 3-as metrón, a gödöllői és a ráckevei HÉV vonalon. A munkabeszüntetés alatt helyjegy és pótjegy nélkül lehet utazni a belföldi InterCity vonatokon. Az előre megváltott vonatjegyek árát a MÁV visszatéríti a pénztáraiban. A pénzt a sztrájk meghirdetésének időpontjától kezdve a sztrájk felfüggesztése után öt napig lehet visszakérni. Azoknak a bérlettel rendelkező utasoknak, akik a sztrájk alatt pénzért vesznek igénybe más tömegközlekedési eszközt, a MÁV a közleménye szerint utólagos költségtérítést biztosít.