Vágólapra másolva!
Az áldozatok házában dolgozott az a 29 éves férfi, akit a tompai hármas gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. Korábban többször kihallgatták, és részben a vallomásaiban levő ellentmondások tették gyanússá a férfit. Az indítékról egyelőre nem beszélt a rendőrség. A férfi a rendőrség szerint hétfői kihallgatásán beismerte tettét, miután őrizetbe vették. Egy kelebiai szerint a gyanúsított szerény és fürge fiú, aki tavasz óta motorral járt át Tompára dolgozni.
Vágólapra másolva!

A 29 éves kelebiai Sz. I-t gyanúsítja a rendőrség a tompai hármas gyilkosság elkövetésével - közölte kedd reggel a Bács-Kiskun megyei rendőrség. A férfit hétfő délután gyanúsítottként hallgatták ki, és elismerte a bűncselekmény elkövetését - mondta az [origo]-nak a megyei rendőrség szóvivője, Mihályné Bornemissza Eleonóra. A férfit őrizetbe vették több ember, köztük védekezésképtelen személy ellen elkövetett emberölés megalapozott gyanújával.

Polyák Zsolt, a megyei rendőrség bűnügyi osztályának vezetője egy délutáni sajtótájékoztatón közölte, hogy a gyanúsított férfi az áldozatok házában dolgozott udvarosként. A gyilkosság indítékairól nem beszélt, csak annyit mondott, hogy "a bűncselekmény minősítése majd csak ezután történik meg". A férfit 10 napig tartó helyszínelés során talált nyomok elemezése után fogták el még hétfőn - mondta.

Bár a férfit már a november 4-i gyilkosság napján, és később több alkalommal is kihallgatták, csak a bizonyítékok kiértékelése alapján vált egyértelművé, hogy ő lehetett a gyilkos. Részben a vallomásaiban levő ellentmondások tették gyanússá, a tettét hétfőn megkönnyebbülten vallotta be - mondta az [origo]-nak Nyikos Tamás, a megyei rendőrség szóvivője. Nyikos szerint a gyanúsított nyolc hónapja dolgozott az áldozatok házánál.

A hármas gyilkosság felderítésére a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre. A rendőrök váltásban, folyamatosan dolgoztak, és több mint száz tanút hallgattak meg, 1500 négyzetméter nagyságú területen 609 bűnjelet rögzítettek, 5000-nél több fotót készítettek, és több mint 100 ujjlenyomatot és cipőnyomot azonosítottak - közölte a rendőrség. Nehezítette a dolgukat, hogy a helyszínen öt napig esett az eső - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Megpróbálta eltüntetni a nyomokat

A hármas gyilkosság november 4-én történt a szerb határ közelében fekvő tompai egykori panzióban és lovastanyán. Másnap talált rá a tulajdonos lánya 65 éves, kerekesszékkel élő apja holttestére a kétszintes házban. A rendőrök egy melléképületben, az istállóban parkolóban autó csomagtartójában megtalálták a férfi feleségének és másik lányának holttestét is. (Helyszíni riportunkat itt olvashatja.)

Az eddigi adatok szerint a gyanúsított először a 62 éves asszonyt ölte meg, majd végzett a lakásban tartózkodó, mozgásában korlátozott 65 éves férfivel - közölte a rendőrség, amely szerint a férfi ezután a család autóját - egy szürke Mercedes 290E-t - elrejtette egy bozótos területen, és megpróbálta eltüntetni a nyomokat. A házaspár 41 éves lánya eközben érkezett haza, a férfi egy melléképületbe csalta a nőt, majd hasonló módon végzett vele is, mint másik két áldozatával - közölte a rendőrség. Mindhárman a fejükre mért ütésektől haltak meg, a gyilkos eszközről azonban a rendőrség nem közölt részleteket.

Kedden is bejárták az épületet

A családfő meggyilkolt lányának férje kedd reggel az [origo]-nak azt mondta: tud róla, hogy őrizetbe vették a gyanúsítottat, de nem tudja, ki az illető. A rendőrség kiment a gyilkosság helyszínére kedden, őt kérték meg arra: engedje be őket, hogy körbejárhassák az épületet - tette hozzá. Az [origo] szerette volna megkeresni a családfő másik lányát, aki rátalált édesapja holttestére. A telefonját a férje vette fel, aki mindkettejük nevében azt mondta: nem szeretnének nyilatkozni.

A kelebiai polgármester, Maczkó József polgármester nem sokkal dél előtt az [origo]-nak azt mondta, hallomásból értesült arról, hogy épp a helyszínt járják be a nyomozók a gyanúsítottal. Hozzátette, úgy tudja, hogy a 29 éves gyanúsított korábban alkalmi munkavállalóként dolgozott az áldozatoknál, fizikai munkát végzett, segített a ház körül, a kertben, az állatokkal.

A gyilkosság másnapján az [origo] helyszíni tudósítójának az elhunyt férfi korábbi veje arról beszélt, hogy az áldozat köztiszteletben állt Tompán, de tartottak tőle, mert "elég vehemens stílusa volt", sokszor összetűzésbe került kisemberekkel, mesteremberekkel. "Nem szerette, hogy ha valakit megfogad, az nem úgy végzi el a munkát, ahogy ő elvárta volna" - mondta az áldozatot régebbről jól ismerő férfi.

A rendőrség november 6-án még azt közölte, hogy a gyanú szerint nem egyetlen ember ölte meg a három áldozatot, hanem több elkövető lehetett.