Lazítottak Budaházy fogva tartásának szabályain

Vágólapra másolva!
Már nem az ügyész dönt az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György látogatóiról. Ügyvédje szerint ez azt jelenti, hogy már nem tartanak attól, hogy árt a nyomozásnak, ha Budaházy beszél valakivel. A terrorista cselekmények és más bűncselekmények miatt folyó nyomozásnak eddig 16 gyanúsítottja van.
Vágólapra másolva!

Enyhítettek a többek között terrorista cselekménnyel gyanúsított Budaházy György fogva tartásán: eddig ügyész felügyelte az előzetesben ülő Budaházy látogatásával kapcsolatos kérelmeket, néhány napja ezt megszüntették - közölte hétfőn Király Gábor, Budaházy ügyvédje. Így ezentúl könnyebben kapcsolatot lehet tartani vele, és ez egyben azt is jelentheti, hogy már nem tartják a nyomozásra veszélyesnek, ha Budaházy beszél valakivel - tette hozzá. A nyomozás határideje hivatalosan 2010 tavaszáig van meghosszabbítva, de az ügyvéd szerint akár már a határidő előtt lezárhatják.

A 2002-es választások utáni hídlezáráson ismertté vált Budaházy György és társai az ügyészség szerint 2007 elején hozták létra a Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot, amely országgyűlési képviselők ellen tervezett támadásokat. A gyanú szerint a csoport célja az volt, hogy a képviselőket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket, ehhez többek között focilabdába rejtett, emberölésre alkalmas bombákat akartak elrejteni képviselők házainál.

A gyanú szerint a csoport 2008. február 8-án több helyszínen egyidejűen hajtott végre támadásokat azzal a céllal, hogy megakadályozzák a társadalombiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. A támadásokat "Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregként" vállalták magukra. A terrorizmussal összefüggésbe hozott ügynek 16 gyanúsítottja van eddig, őket gyanúsítják fővárosi meleg-szórakozóhelyek elleni támadásokkal és Csintalan Sándor megverésével is.