Mégis volt szén-monoxid az Allee-dolgozók vérében

Vágólapra másolva!
Az Allee üzletházban hétfőn rosszul lett emberek vérében a normál értéknél nagyobb mennyiségben találtak szén-monoxidot - közölte az [origo]-val a betegeket kezelő kórház, ami ellentmond a bevásárlóközpont fejlesztője által tartott hétfői sajtótájékoztatón elhangzottaknak. A három kórházba szállított dolgozót ellátó orvos szerint minimális egészségkárosodást szenvedtek. A XI. kerületi jegyző kedden közölte: a rendelkezésre álló adatok alapján nem tartja indokoltnak az épület bezáratását.
Vágólapra másolva!

"Minimális egészségügyi károsodást szenvedett a három ember. Ez azt jelenti, hogy szervezetükben a normál érték fölött volt a szén-monoxid, a 10 százalékot ugyanakkor nem haladta meg. Vegyeskipufogógáz-inhalációval találkoztunk a szervezetükben" - mondta az [origo]-nak a budai Allee bevásárlóközpontból a Péterfy Sándor utcai kórházba szállított embereket ellátó Zacher Gábor toxikológus. Az orvos azt mondta, a beszállított betegeket hétfőn este hazaengedték.

Hétfőn öten lettek rosszul a budapesti Allee bevásárlóközpontban - vélhetően a mélygarázsban lévő kipufogógáz miatt -, közülük három embert be kellett szállítani a Péterfy Sándor utcai kórházba. Az eset azért is keltett nagy feltűnést, mert vasárnap szintén több ember panaszkodott rosszullétre az új üzletközpontban.

Glavatity Gábor, az ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója az Allee nevében tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy a rosszullétre panaszkodó emberektől vért vettek, de a vérükben nulla százalék körüli volt szén-monoxid, ahogy az épületben is nulla százalékos szén-monoxid-szintet mértek.

Zacher szerint az, ha valaki nulla százalékról beszél, szakmaiatlanságról árulkodik. "Nulla százalék szén-monoxid egy újszülött vérében lehet, én pedig elég kevés újszülött pénztárost ismerek" - mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, honnan lehet valakinek olyan információja, amelyet az orvos a beteggel, szükség esetén a hatósággal közöl.

További vizsgálatok

Az [origo] kedden szerette volna megkérdezni Glavatity Gábort, mire alapozta a rosszul lett emberek vérének szén-monoxid-tartalmára vonatkozó kijelentését. Azt is meg szerettük volna tudni, mi alapján állította, hogy a bevásárlóközpontban észlelt vasárnapi és hétfői rosszullétek között nincs összefüggés.

Többszöri sikertelen próbálkozás után az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. sajtóosztálya a kérdésekre azt válaszolta, hogy hétfőn Glavatity összehívott egy műszaki csapatot, tőlük tájékozódott a történtekről. S. Kovács Eszter sajtóreferens szerint a fejlesztési igazgató legjobb belátása szerint nyilatkozott, a körülményekről további vizsgálatokat fog folytatni.

Molnár Péter, a Tűzoltó-parancsnokság szóvivője szerint az emberek hétfőn - akárcsak vasárnap - az épület mínusz második szintjén lettek rosszul, ahol egy parkoló és egy élelmiszerüzlet van. Molnár szerint a kivizsgálásra szoruló emberek az áruház dolgozói, és rosszullétüket nagy valószínűséggel az okozta, hogy huzamosabb ideig lélegezték be az autók által kibocsátott kipufogógázt.

A jegyző nem záratja be az épületet

Az ügyben a rendőrség és a XI. kerületi jegyző is tájékozódik. Újbuda önkormányzatának jegyzője, Filipsz Andrea a szén-monoxid mérgezések okainak tisztázása érdekében egyeztetésre hívta össze több szakhatóság képviselőjét. Mint közleményében írta, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bevásárlóközpont ideiglenes bezáratását nem tartja indokoltnak. A kerület jegyzője egyúttal helyesbítette a tűzoltóságról hétfőn kiadott nyilatkozatát: mint írta, a szén-monoxid érzékelő rendszer és a normál szellőzés kialakítása nem a tűzoltóság hatáskörébe tartozik. A tűzoltóságnak a légtechnikai rendszer kialakításával kapcsolatban nincs szakhatósági feladata.

Az érintett Spar hétfőn kiadott egy közleményt, amely szerint az üzletlánc "a Spart súlyosan érintő erkölcsi és anyagi károk miatt a felelősök felé kártérítési igényt fog benyújtani".