Tévesen hivatkoztak egy uniós irányelvre Sólyom kitiltásakor

Vágólapra másolva!
Magyarország megkapta az Európai Bizottság válaszát Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai beutazásának megtagadása ügyében - közölte a külügyi szóvivő. A Bizottság szerint Szlovákia tévesen hivatkozott a szabad mozgásról szóló uniós irányelvre Sólyom augusztusi kitiltásakor. Szlovákia délután ugyanerre a levélre hivatkozva azt állította, hogy a testület szerint semmilyen előírást nem szegtek meg.
Vágólapra másolva!

Szlovákia tévesen hivatkozott a 2004/38/EK irányelvre (amely az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogáról szól), amikor megtagadta Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i beutazását - állapította meg az Európai Bizottság, amelyhez Magyarország azt követően fordult, hogy augusztusban nem engedték be Szlovákiába egy szoboravatásra az államfőt. A bizottság szerdán küldte meg válaszát Magyarországnak - közölte a Külügy. A minisztérium szerint a testület válaszában megerősítette, hogy a szabad mozgáshoz való jog uniós alapjog.

Szlovákia ugyanakkor szerdán délutén még azt jelentette be, hogy lezártnak tekinti a Sólyom-látogatás ügyét, miután az Európai Bizottság megállapította, hogy sem a schengeni, sem az európai előírásokat nem szegték meg, amikor nem engedték be a magyar államfőt. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter ezt a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt közölte. Szerinte a levél őket igazolja.

A Külügyminisztérium a szlovák bejelentést úgy kommentálta, hogy csodálkoznak azon a diplomáciában is elfogadhatatlan eljáráson, hogy a szlovák fél egy kizárólag Magyarországnak intézett levelet nem csak még azelőtt kommentál, hogy a levél tartalmát Magyarország megismerhette volna, hanem annak tartalmát is elferdíti.

Sólyom László augusztus 21-én Révkomáromba látogatott volna, hogy részt vegyen a városban emelt Szent István-szobor felavatásán. A szlovák fél diplomáciai jegyzékben nem kívánatosnak minősítette a magyar államfő látogatását. Budapest ezt a schengeni egyezmény megsértéseként értelmezte, és Brüsszelhez fordult jogorvoslatért.