Újra képviselő akar lenni Kovács László

Vágólapra másolva!
Vissza akar térni a magyar parlamentbe Kovács László egykori MSZP-elnök, akinek hamarosan lejár brüsszeli EU-biztosi megbízatása. Az MSZP országos listáján szeretne helyet kapni Kovács, aki korábban bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztra is.
Vágólapra másolva!

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekért felelős biztosa arra készül, hogy jövőre a magyar Parlamentben folytatja munkáját. Mint Kovácsa Független Hírügynökségnek adott interjújában fogalmazott: "az MSZP országos listáján, erős helyezéssel" térne vissza. Hozzátette: el tudná képzelni, hogy akár a külügyi- akár az európai ügyi bizottságban dolgozzon.

A Magyar Szocialista Párt választási kampányában is aktívan részt kíván venni a leköszönő magyar biztos. Azt mondta: olyan szerepet vállalna szívesen, amelyben növelni tudja a kampány hatékonyságát, gyarapítani tudja a szocialistákra adott szavazatokat. Célja, hogy az "MSZP választási eredménye sokkal jobb legyen, mint azt most a közvélemény kutatási eredmények mutatják."

Kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez párttársai, a felmérések szerint ugyanis az MSZP kevés eséllyel vág neki a választásoknak, és így különösen értékesek lesznek a befutónak számító helyek az országos és területi listákon.

Kovács öt évvel ezelőtt, 2004 őszén szállt ki a magyar belpolitikából, amikor tagja lett az Európai Bizottságnak. Előtte két évig a külügyminiszteri posztot töltötte be a Medgyessy-kormányban, és az MSZP vezetőjeként egyik legaktívabb szereplője volt a hazai politikának. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Bajnai Gordon kormányfő nem őt jelöli a megújuló Európai Bizottságba, jelezte, hogy elvállalná az MSZP miniszterelnök-jelöltségét, de a párt vezetősége Mesterházy Attilát választotta.

"Az én nevem is forgott mint lehetséges jelölt, de úgy vélem: jó megoldás született, mert olyan fiatal politikus száll ringbe, aki személyében jelzi: az MSZP képes a megújulásra" - mondta erről Kovács a Független Hírügynökségnek. Hozzátette, Mesterházy Attilának megvan a "tudása, a felkészültsége, a kompromisszum- és vitakészsége ahhoz, hogy kemény ellenfele legyen Orbán Viktornak", a Fidesz elnökének.

A leköszönő magyar biztos emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök-jelöltről a végső szót az MSZP december 12-i kongresszusán mondják ki a küldöttek, és ekkor fogadják majd el a párt választási programját is.