Megegyeztek az ellenőrzésről, vasárnap már jöhet a gáz

Vágólapra másolva!
Az EU, az oroszok és az ukránok is aláírták az Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának nemzetközi megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet. Ezzel megnyílhat az út az európai gázszállítás előtt, az oroszok akár már vasárnap kinyithatják a csapokat. Magyarország szombattól a gázkrízisben súlyosan érintett Szerbiába Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is küld földgázt saját tartalékaiból.
Vágólapra másolva!

Oroszország után Ukrajna is aláírta szombaton azt a jegyzőkönyvet, amely az Európába irányuló orosz gáztranzit ellenőrzéséről szól. Ezzel megnyílhat az út az európai gázszállítás előtt.

A jegyzőkönyvet Vlagyimir Putyin orosz, Júlia Tyimosenko ukrán, illetve az EU soros elnöki posztját betöltő Mirek Topolánek cseh kormányfő írta alá. A megegyezés értelmében uniós, ukrán és orosz megfigyelők közösen ellenőrzik majd, hogy Ukrajna nem dézsmálja-e meg az Európának szánt gázt. Az oroszok ugyanis ennek gyanúja miatt állították le a gázszállítást.

Az EU soros elnökségének tisztségét betöltő Csehország miniszterelnöke, Mirek Topolánek azt mondta: Oroszország azonnal megkezdi a gáz szivattyúzását, amint a megfigyelők elfoglalják helyüket. A megfigyelők még vasárnap elfoglalják helyüket, várhatóan néhány órán belül. Topolánek nem zárta ki, hogy Moszkva már vasárnap megnyithatná a gázcsapokat, azután már csak a technikai kérdés, mikor jut az el Közép-Európába. A kormányfő korábban azt mondta, hogy ehhez szakértői számítások szerint nagyjából 36 órára van szükség. - jelentette ki Mirek Topolánek.

Valgyimir Putyin orosz kormányfő szombaton azt mondta, amint a nemzetközi megfigyelő csoport munkához lát, a Gazprom felújítja az Európának szánt gáz szállítását. Az EU megfigyelői várhatóan már vasárnap reggel megérkeznek Ukrajna keleti és nyugati határain lévő szivattyú- és mérőállomásokra, ekkor elvileg újraindulhat a gázszállítás.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vasárnap reggeli közleménye szerint a magyarországi szállítórendszer felkészült az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására. Az ország vasárnapi gázfogyasztása 61-64 millió köbméterre várható, a felhasználható források biztosítják a szükségleteket - közölte az FGSZ. Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint szállítás újraindulása az elmúlt napok legbonyolultabb technikai feladata elé állítja majd az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, hiszen a teljes jelenlegi magyarországi gázellátás rendszerét vissza kell állítani az Ukrajnából érkező földgáz fogadására.

Gázkrízis Európában két ország vitája miatt

Oroszország és Ukrajna ugyan korábban azt állította, hogy a gázzal kapcsolatos elszámolási vitájuk nem akadályozza majd az európai szállításokat, kedden mégis elzárták a gázcsapot. A két ország között - a gázáron és az ukránok tartozásán - folyó huzavona miatt háztartások százezrei maradtak gáz és fűtés nélkül Európa-szerte, miközben különösen hideg időszak köszöntött be.

A Balkánon rendkívül súlyos gázkrízis alakult ki, mivel sem Bulgáriának, sem Szerbiának, sem Bosznia-Hercegovinának nincsenek gáztartalékai. Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát német-magyar összefogással segítik ki a két ország gáztartalékaiból. Szlovákiában rendkívüli helyzetet vezettek be, és még egy leállított atomerőművet is újra akarnak indítani, hogy biztosítsák az elektromos energiát, amelyet a gáz nélkül nem működő hőerőművek nem tudnak.

Magyarországon takarékosságra szólították fel a lakosságot, számos hőerőművet olajtüzelésre állítottak át, és átmenetileg korlátozták nagyfelhasználók gázellátását. A megyei önkormányzatok sok helyen iskolaszünetet hirdettek, hogy így is takarékoskodjanak a gázzal. Magyarországhoz hasonlóan számos környező ország - amelyeknek voltak ilyenek - gáztartalékaikból fedezték fogyasztásukat és alternatív beszerzési források felé fordultak.