Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!" A testület erről szerda esti ülésén döntött.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!" A testület erről szerda esti ülésén döntött.

Az OVB-hez azért fordult kifogással egy magánszemély, mert szerinte a szlogen ellentétes az alkotmánnyal, amely kimondja, hogy "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők".

A panaszos arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon. Vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak.

A vitában Halmai Gábor elnökhelyettes azzal érvelt, hogy a szlogen - szemben az Amerika az amerikaiaké! "befogadó" szlogennel - alkalmas a választók rosszhiszemű félrevezetésére, és azt sugallja, mintha a törvényben rögzített 13 nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok nem tartoznának abba a közösségbe, amit Magyarország jelent.

Bordás Vilmos Fidesz-delegált arról beszélt: a jelmondatot magát kell nézni. Szerinte a kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatja a jogsértés megállapítását. Novák Előd, a Jobbik delegáltja szerint a szlogen véleményt tartalmaz, nem pedig tényállítást. Szoboszlai György, az MSZP delegáltja szerint a szlogen kirekesztő és az alkotmányba ütközik.