Kiskunlacházán vonulhatott a Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint nem követett el jogsértést az a mintegy 300, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött ember, akik vasárnap vettek részt egy kiskunlacházai jobbikos tüntetésen. Korábban a rendőrség több gárdistarendezvényt is betiltott vagy feloszlatott, több ember ellen eljárást indított. Most azonban úgy látták, nem valósult meg minden feltétel.
Vágólapra másolva!

Nem avatkozott közbe a rendőrség vasárnap a Pest megyei Kiskunlacházán, ahol - az MTI tudósítása szerint - mintegy 300, a jogerős bírói ítélettel feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő, alakzatban vonuló ember is részt vett a Jobbik helyi csoportja által "az erőszak ellen" szervezett demonstráción.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo] érdeklődésére azt mondta, a bírósági ítélet rögzíti, mik azok a feltételek, amelyek együttes megléte esetén szabálysértési vagy büntetőeljárást lehet indítani a feloszlatott mozgalom tagjai ellen. Ha azonban ezek közül akár egy is hiányzik, a rendőrök nem léphetnek fel az egyébként bejelentett rendezvény résztvevőivel szemben.

A Fővárosi Ítélőtábla idén július 2-án kihirdetett jogerős ítélete szerint a Magyar Gárda Egyesület, illetve a tőle el nem választható egyenruhás Magyar Gárda mozgalom a cigányok emberi méltóságához, egyenlőségéhez és szabadságához való jogainak sérelmével járt, ezért fel kellett oszlatni. Az indoklás szerint megfélemlítésre alkalmas lehet, hogy a gárdisták egyenöltözetben, katonai vezényszavak kíséretében, sorokba rendeződve masíroznak, és előttük beszédek hangzanak el. Ugyanakkor a bíróság szerint ezeket a körülményeket nem önmagukban, hanem összességükben kell megítélni.

A rendőrség idén július 4-én, két nappal a jogerős ítélet után előbb megtiltotta a Magyar Gárda demonstrációját, majd feloszlatta a tiltás ellenére megtartott tüntetést. Ekkor 216 tüntetőt állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is. Később a rendőrség nyomozást indított, amiért a Jobbik július 11-i rendezvényén bejelentették a Magyar Gárda újjáalakulását. Augusztusban pedig félbeszakították a Magyar Gárda szentendrei avatóünnepségét, és szabálysértési eljárást indított a résztvevők ellen.

Kiskunlacházán tavaly november 23-án gyilkolták meg a 14 éves H. Nórát. A gyilkosság után többen tudni vélték, hogy az elkövetőket a helyi cigányok közt kell keresni, de ezt a rendőrségi nyomozás nem bizonyította. A rendőrök júniusban elfogtak egy helyi 25 éves, nem roma származású férfit, akinek DNS-e megegyezik a helyszínen talált mintával. A férfi nem sokkal később beismerte a gyilkosságot. A Jobbik helyi szervezete azonban azért szervezte a tüntetést, mert szerintük ismét elharapózott a bűnözés a településen.