Puszi és tegeződés sem tompította a Bokros-Ungár vitát

Vágólapra másolva!
Puszit adtak egymásnak, tegeződtek, de élesen vitatkozott szombaton Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje és Ungár Klára korábbi SZDSZ-es politikus, jelenleg a Szema elnökségi tagja. A vitára Ungár hívta ki Bokrost.
Vágólapra másolva!

Nyilvános vitán vett részt szombaton, a Kossuth Klubban Bokros Lajos, az MDF-miniszterelnök-jelöltje és Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) elnökségi tagja. A vitára Ungár hívta ki Bokrost. Ungár korábban SZDSZ-es politikus volt, 2009 nyarán lépett ki a pártból. Ezután alakította meg Sértő-Radics Istvánnal együtt a Szemát, amellyel a csalódott baloldali és liberális szavazóknak szerettek volna alternatívát nyújtani.

A vitát egyórásra tervezték, és öt témát érintett: munkahelyteremtés, egészségügy, nyugdíj, szociális biztonság, roma integráció. A vitázó felek puszival üdvözölték egymást - azzal is búcsúztak -, és jelezték, mivel baráti viszonyt ápolnak, tegeződni fognak. Ennek ellenére éles vitát folytattak, az MDF miniszterelnök-jelöltje többször félbeszakította a Szema elnökségének tagját, mondván: Ungár nem ismeri az MDF programját. Ungár pedig dogmatizmussal vádolta Bokros Lajost.

Munka és önbecsülés

Ungár szerint az a kérdés az MDF programjáról, hogy vajon tényleg nincs-e minden ember, hanem csak a munkát végzők számára méltóság, a munkanélküliekre, a segélyből élőkre más szabályok vonatkoznak-e, és hogy a nyugdíjasokat tényleg tovább lehet-e terhelni. Bokros erre azt felelte: nincs benne a programjukban, hogy "aki nem dolgozik, ne is egyen". A munka nagyobb lehetőséget ad az önbecsüléshez, Magyarország felemelkedését a munkahelyteremtés szolgálja, és társadalmi ösztönző rendszer kell, amely megadja a lehetőséget a munkára azoknak, akik akarnak és tudnak dolgozni - mondta.

A Szema politikusa felvetette, hogy az MDF felkarolta a szociális kártyát, mire Bokros Lajos úgy reagált: "te pedig felkarolod a kártyás mérőórát a villanynál." Nincs meghatározva, hogy mely támogatások mennek a szociális kártyára, ezt ki kell dolgozni, ennek alapján bizonyos fogyasztási célokra az adófizetőktől elvett forintokat nem lehet elkölteni - jelentette ki az MDF kormányfőjelöltje.

A munkahelyteremtésről, a romaügyekről és a szociális biztonságról szólva Bokros Lajos többször is az oktatás átalakítására, a szakképzés erősítésére hívta fel a figyelmet és arra, hogy a szociális támogatások mértéke nem mehet a munkára ösztönzés rovására. Ungár pedig azt mondta: pártja összekötné a családi pótlék fizetését az iskolába járással; valamint azt, hogy támogatták a kormány eddigi adócsökkentési programját.

Forrás: MTI



Bokros beszélt arról is, hogy programja szerint csökkennének a munkát terhelő adók, a forgalmi adók szinten maradnának, a vagyoni típusú adók pedig növekednének. Az MDF programja csupán a jelenlegi válsághelyzetre kínál megoldást, a több évtizedesekre csak keveset - mondta erre a Szema politikusa, aki szerint a minimális szociális biztonságot meg kell teremteni.

A szociális háló újraszövése mellett van az MDF is - folytatta Bokros Lajos, de - mint mondta - a jövőben szerintük többeknek kellene egyénenként kevesebb adót fizetniük. A szociális rendszerben pedig az MDF szerint szűkíteni kell a jogosultak körét, akiknek azonban jár, azoknak többet kellene kapniuk. Hozzátette: mindenkinek fizetnie kellene egy jelképes személyi jövedelemadót, tb-járulékot, valamint be kell vezetni a tételes egészségügyi hozzájárulást is.

Bokros: a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része

A nyugdíjrendszerről Bokros azt mondta: a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része, az biztosítási alapon szerzett "váromány". Ungár Klára szerint ma Magyarországon a várható élettartam miatt a szegény emberek finanszírozzák a gazdagabbak nyugdíját. A Szema politikusa arról beszélt: a társadalmi érzéketlenség kritikus tömegét látja.

Forrás: MTI



Az MDF jelöltje erre azzal vágott vissza, hogy ő a gazdasági érzéketlenség kritikus tömegét látja. Bokros szerint el kell indítani a nyugdíjreformot a jövő miatt, annak ellenére, hogy a következő tíz évben a rendszer még fenntartható. Az úgynevezett svéd modell bevezetése az MDF elképzelése szerint felmenő rendszerben történne, nem érintené a mai nyugdíjasokat, és a mai dolgozóknak is csak egy részét egy meghatározott korosztályból.

Bokros Lajos szerint a nyugdíjasoknak - az igazságosabb közteherviselés mellett - azért kellene jelképes, fix összegű egészségügyi hozzájárulást fizetniük, mert aki negyven évig dolgozott, nem szerezte meg "örökre az ingyenes egészségbiztosításhoz a jogot". Ungár viszont úgy vélte: a nyugdíjas már "megvette" az egészségügyi szolgáltatást.