Jogszerűtlen volt a Malév milliárdos ügylete Oszkó szerint

Vágólapra másolva!
Vizsgálja a Pénzügyminisztérium azt a mintegy 8,8 milliárd forint értékű garanciaügyletet, amelyre a Malév visszaállamosításakor derült fény - közölte Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter az ügyről tartott parlamenti bizottsági meghallgatáson. Oszkó szerint jogszerűtlen volt az ügylet, de a részletei egyelőre nem világosak.
Vágólapra másolva!

Jogszerűtlen volt az a bankgarancia-ügylet, amelyre a Malév visszaállamosításakor derült fény - közölte Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter a parlament gazdasági bizottságának szerdai ülésén. Oszkó közölte, hogy vizsgálják a felelősség kérdését.

Az orosz bank a magyar jogszabályokba, a gazdasági társaságokról szóló törvénybe ütközően követelt meg viszontgaranciát a magyar légitársaságtól - magyarázta Oszkó, aki szerint a törvény alapján a viszontgarancia vállalása semmis. A Malév ebben az ügyben kedvezőbb helyzetben van, mert a garanciát a Vnyesekonombank akarja beváltani - tette hozzá a miniszter.

A bizottsági meghívó azokra a sajtóhírekre hivatkozik, amelyek szerint a Malév visszaállamosítása során kiderült, hogy a korábbi tulajdonos, az AirBridge Zrt. a magyar állam számára kikötött 32 millió eurós bankgaranciát a Malévra terhelte. A feltételezések szerint a Malév által az orosz Vnyesekonombanknak nyújtott, azonos összegű viszontgarancia felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A magyar és az orosz kormány február 26-án állapodott meg a Malév további sorsáról. A magyar állam tőkeemeléssel és adósságok tőkévé konvertálásával 95 százalékos tulajdonhoz jutott a légitársaságban, míg a korábbi tulajdonos, az AirBridge, amelynek 49 százalékos tulajdonosa a Vnyesekonombank, 5 százalék részesedést tudhat a magáénak.