Elrendelték a nyomozást a Malév-ügyben

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást a rendőrség kedden a Malév privatizációja ügyében. A 8,8 milliárd forint értékű gyanús garanciaügyletre a Malév visszaállamosításakor derült fény.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt - egyelőre ismeretlen tettes ellen - a Malév privatizációjának ügyében kedden - közölte kedd este honlapján a rendőrség. Az ügyben a Jobbik egyik országgyűlési képviselője tett feljelentést.

A fejelentés szerint a Malév Zrt. privatizációját nem a megfelelő gondossággal és szakértelemmel készítették elő, ennek következtében állhatott elő az a helyzet, hogy a Malév Zrt. visszaprivatizálása során derült fény egy, az ügyletet finanszírozó orosz bank részére nyújtandó 32 millió eurós viszontgarancia meglétére. A rendőrségi közlemény szerint a nyomozók megkezdték az adatgyűjtést, a privatizációs ügylethez kapcsolódó dokumentumok beszerzését, elsősorban a Malév Zrt-től, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től.

Az ügyben már a Pénzügyminisztérium is vizsgálatot indított, pontosabban a megfelelő intézkedések megtételére szólította fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét. Május 19-én számolt be Oszkó Péter pénzügyminiszter arról, hogy a Malév tisztázatlan körülmények között 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az orosz hitelező bank által neki nyújtott garanciára. A könyvelésben ez nem szerepelt, így a könyvvizsgáló sem tudott róla; a számviteli fegyelem ilyen megsértése a hűtlen kezelés gyanúját veti fel. A Malév által az orosz banknak nyújtott viszontgaranciára Oszkó Péter szerint csak idén februárban, egy telefonkonferencia keretében derült fény, amelyet mások mellett az orosz bank megbízott tárgyalójával folytattak.

A Malév köztartozásainak összege a visszaállamosítás előtti időpontban elérte a 14 milliárd forintot, ez mostanra megduplázódott.