Magyar rendőrök is nyomoztak a gyanús orosz dollármilliók után

Vágólapra másolva!
Dokumentumokat gyűjtöttek és tanúkat hallgattak ki Magyarországon annak a pénzmosással gyanúsított orosz üzletembernek az ügyében, aki a skót hatóságok szerint magyar bankszámlán át utaztatott gyanús dollármilliókat Skóciába. Bár a magyar rendőrök nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, a skótok szerint gyanús forrásból származik az orosz férfi 10 millió dollárja.
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrség is nyomozott annak a pénzmosással gyanúsított orosz üzletembernek az ügyében, akinek gyanús forrásokból származó, részben egy magyarországi bankszámlán át megmozgatott 10 millió dollárját május elején kobozták el a hatóságok Skóciában. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az [origo]-nak megerősítette, hogy a skót rendőrség korábban felkérte Magyarországot az együttműködésre: többek között ennek köszönhetően tehették rá a kezüket a skótok múlt héten a vélhetően bűncselekményből származó dollármilliókra.

Anatolij Kazacskov moszkvai üzletember ellen pénzmosás gyanúja miatt indult eljárás Skóciában 2004-ben, miután furcsa körülmények között utalt át 10 millió dollárt egy magyar bankszámláról a Royal Bank of Scotland (RBS) skót pénzintézetbe. Kazacskov üzleti hátteréről és cégeiről a skót rendőrség azóta sem árult el semmit, egy vele azonos nevű, szintén moszkvai üzletemberről azonban tudni lehet, hogy már egy évtizeddel korábban, 1992-ben felbukkant Magyarországon a diósgyőri acélmű privatizációjánál (erről itt olvashat részletesen).

A skót bűnözés és drogkereskedelem elleni ügynökség (SCDEA) igazgatója korábban jelezte, hogy "számos európai és Európán kívüli országban" folytattak nyomozást a gyanús milliók miatt, ezek közül azonban eddig csak Oroszországot nevezték meg. Az NNI pénzügyi visszaélések elleni osztálya ugyanakkor arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a skót hatóságok már 2004-ben jogsegélykérelemmel fordultak a magyar rendőrséghez az Anatolij Kazacskov ellen folytatott nyomozásban.

A skót kérésre a magyar rendőrök is bekapcsolódtak az ügybe, és adózásra vonatkozó, illetve banki iratokat gyűjtöttek össze a vizsgált tranzakciókról - közölte az NNI. Papp Csaba, az NNI főosztályvezetője szerint Magyarországon tartottak tanúkihallgatást is, azt azonban nem részletezte, hogy kiket hallgatott ki az ügyben a magyar rendőrség.

A Kazacskov pénze után folytatott, több országon átívelő nyomozás során utólag kiderült, hogy a pénz mozgása közben az ügyben érintett személyek dokumentumokat hamisítottak és lopott személyi okmányokat használtak fel. A pénz ráadásul eredetileg egy olyan orosz bankból származott, amely már 2004-ben csődbe ment, miután pénzmosásban való részvétellel gyanúsították meg.

Az NNI szerint a Skóciában vizsgált tranzakciók Magyarországot érintő pénzügyi információit a magyar rendőrség "természetesen ismeri". A pénzmosás miatt, végül 10 millió dolláros vagyonelkobzással záruló ügyben ugyanakkor a rendőrség nem indított önálló eljárást, mivel erre az elmúlt hat évben nem láttak okot: a 2004-ben rendelkezésre álló adatok nem alapozták meg büntetőeljárás megindítását Magyarországon - áll az NNI [origo]-nak küldött tájékoztatásában.

Büntetőeljárást nem csak a magyar, de a skót hatóságok sem indítottak a pénzmosás miatt, Skóciában egy különleges törvénynek köszönhetően polgári eljárásban foglalták le a bűncselekményből származó pénzt. Az ügyről cikkező orosz sajtó szerint azért sem lett volna értelme büntetőeljárást kezdeni, mert Skócia és Oroszország között nincs ilyen büntetőügyekre érvényes kiadatási egyezmény.