Dühösen értetlenkedett Orbán a forintpánikhoz vezető nyilatkozatok hatásán

Vágólapra másolva!
Visszafogott dühvel beszélt Orbán Viktor a szombati kormányülésen a pánikszerű piaci reakciókhoz vezető fideszes nyilatkozatokról a tanácskozás egyik résztvevője szerint. Arról többen beszámoltak az [origo]-nak, hogy Orbán azt mondta, nem érti, miért váltott ki ilyen hatást a kormányzati tisztséggel nem rendelkező Kósa Lajos nyilatkozata, amikor ő maga Brüsszelben épp a szigorú költségvetésről beszélt.
Vágólapra másolva!

A forintgyengüléshez és pánikszerű piaci reakciókhoz vezető fideszes és kormányzati nyilatkozatokról is szó volt szombat délután, az akkor megkezdődött háromnapos kormányülés elején - számolt be a tanácskozás több résztvevője az [origo]-nak. Több meghívott közgazdász is kritizálta Kósa Lajos és Szijjártó Péter államcsődhöz közeli helyzetről szóló megszólalásait, és beszélt a témáról Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbánon látszott, hogy dühös és feszült, de visszafogta magát - mondta az [origo]-nak a tanácskozás egyik résztvevője, aki a bizalmas megbeszélésről csak azzal a feltétellel közölt részleteket, ha nem írjuk le a nevét. Az ülés két résztvevője is azt mondta, hogy Orbán a szombati ülésen azt mondta, nem érti, hogy a fideszes nyilatkozatok miért gyakoroltak ekkora hatást a forint árfolyamára. Egyik forrásunk szerint hozzátette, furcsállja a helyzetet, mert kormánytag nem tett felelőtlen nyilatkozatot.

Nem erre számított

Orbán azt is mondta, arra számított, hogy a pénzpiacokat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott csütörtöki találkozója fogja meghatározni - idézte fel az egyik résztvevő. Barroso a találkozó után tartott sajtótájékoztatón arra biztatta Magyarországot, hogy vigye tovább az előző kormány által megkezdett pénzügyi konszolidációt. Orbán pedig azt mondta: mély átalakításra, strukturális reformokra van szükség Magyarországon.

Egyik forrásunk beszámolója szerint a kormányfő áttételesen bírálta Kósát a nyilatkozata miatt. "Kósára utalva olyasmit mondott, hogy nem kell hülyeségeket beszélni" - fogalmazott forrásunk. Kósa azonban nem volt jelen az ülésen, ellentétben Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel, akit viszont védelmébe vett Orbán - mondta a résztvevő, bár azt nem közölte, hogy pontosan miként, milyen magyarázattal védte meg a kormányfő a szóvivőjét.

Szijjártó nem szólt semmit

Szijjártó, amikor a jelen lévő közgazdászok bírálták a kijelentéseit, nem szólt semmit, csak jegyzetelt - idézte az egyik résztvevő. Egy másik - már korábbi cikkünkben idézett - résztvevő pedig úgy fogalmazott, Szijjártó "csendben volt, többnyire beletemetkezett a papírjaiba".

A szombaton kezdődő háromnapos kormányülés előzménye az volt, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt bejelentette, a kormány tartani akarja a Bajnai-kormánya által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Ez nagy fordulatot jelentett az ezt megelőző fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek még arról szóltak, hogy 6-8 százalékos is lehet az idei költségvetési hiány. Varga szerint ennek betartásához egy akciótervet dolgoznak ki a háromnapos kormányülésen, amelynek eredményét Orbán kedden ismerteti majd a parlamentben.