Még nincs döntés az egykulcsos adóról Varga szerint

Vágólapra másolva!
Az irányokat már kijelölték, de még semmilyen konkrét döntés nem született a háromnapos kormányülésen, így az adórendszer átalakításáról sem határozott a kormány - közölték egy délutáni sajtótájékoztatón. A Lovasberénybe kihelyezett ülésen tárgyaltak az Orbán által kedden bejelentendő gazdaságpolitikai intézkedésekről, és egy államtitkár szerint élénk vita folyt a különböző adózási tervekről.
Vágólapra másolva!

Hétfőn már a gazdasági helyzet stabilizálása volt a téma a háromnapos kormányülésen, miután vasárnap lezárták a demokratikus viszonyok helyreállítására vonatkozó napirendi pontot - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára hétfő délután Lovasberényben, a kormányülés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. "Kijelöltük az irányokat" - jegyezte meg Varga, de mint mondta, még nem születtek konkrét döntések.

A sajtóban megjelent információkra reagálva elmondta, az egykulcsos adón is még gondolkodnak, elemzik, hogy milyen hatásai lennének a 16, 19 illetve a 20 százalékos személyi jövedelemadónak. A banki különadó bevezetéséről sem döntöttek még, egyelőre a külföldi tapasztalatokat elemzik. A magánnyugdíjpénztári befizetések költségvetési felhasználására vonatkozó találgatásokra azt mondta, nem tárgyaltak a nyugdíjrendszerről.

Kedden ugyanakkor a miniszterelnök a tervek szerint bemutatja a kormánby gazdaságpolitikai intézkedéseit, az úgynevezett akciótervet. Orbán a parlament 13 órakor kezdődő ülésén fog beszélni, de előtte ismerteti a részleteket a frakció tagjaival is. "Hát nem lesznek boldogak tőle" - mondta az [origo]-nak egy államtitkár, aki úgy tudja, késő délután a kormányban már a gazdasági csomagot bemutató beszédek véglegesítésén dolgoztak.

A neve elhallgatását kérő államtitkár ugyanakkor nem árult el részleteket arról, miért lehet rossz hír a program a képviselőknek, de annyit elmondott, hogy a párt különböző gazdasági irányzatai között komoly vita volt az adózási rendszer átalakításáról. Kérdésünkre, hogy az adókulcsokról, vagy a családi adózás bevezetéséről vitáztak-e, a politikus úgy válaszolt, nem a téma szakértője, ezért a pontos részleteket nem ismeri.

Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését mérlegeli a kormány a többek között a gazdaságról is szóló háromnapos rendkívüli ülésén - közölte a miniszterelnöki szóvivő. Korábban épp a kormányfő utasította el az egykulcsos adó bevezetését, a szóvivő szerint azonban dolgoznak azon, hogy megtalálják családoknak kedvező elemeket ebben a rendszerben.

Varga a délutáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy szerinte beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány, hiszen az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt. Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás helyzetét, valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára szombaton jelentette be, hogy elkészült a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése. A részjelentés szerint a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz, a büdzsében számos súlyos valótlanság, trükk szerepel. Ennek ellenére Varga konszolidáltnak nevezte a magyar gazdaság helyzetét.

Varga a részjelentést átadta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnöknek, és javaslatot tett arra, hogy hívjon össze rendkívüli kormányülést, amelyen a 3,8 százalékos hiánycél tartására vonatkozó akciótervet dolgoznak ki. A miniszterelnök ezt követően összehívta a kormányülést. Az itt született gazdasági döntésekről a kormányfő a keddi frakcióülésen tájékoztatja majd a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportját.