"Izgalmas politikai helyzet" - magyar pártok a szlovákiai választásokról

Vágólapra másolva!
A Jobbik és az MSZP szerint is felelőssé tehető az utóbbi időszak fideszes politizálása azért, hogy nem jutott be a szlovák parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja. A legtöbb magyar párt örvendetesnek tartja ugyanakkor, hogy Robert Fico előreláthatóan nem tud majd kormányt alakítani. Az LMP az egész szlovák szituációt "izgalmas politikai helyzet"-ként jellemezte.
Vágólapra másolva!

Robert Fico ugyan meg tudta őrizni az erejét, de az, hogy Vladimir Meciar és Jan Slota pártja gyengén szerepelt - ami miatt a koalíciójuk megbukott -, minden szempontból örvendetes, hiszen talán a felvidéki magyarokra nehezedő nyomás most enyhülhet - mondta el Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője a szlovák választási eredményekről. A két magyar párt közül "az MKP bukásának részese sajnos Orbán Viktor és Martonyi János is", akik határozottan kiálltak a párt mellett, de ezzel csak gyengítették annak választási eredményét - mondta a magyar kormányfőről és külügyminiszterről.

A parlamentbe bejutott Híd-Most párt több mint 8 százalékos eredménye látványos, de el kell azon gondolkodni, hogy a 14 fős Híd-Most frakcióból csak hét képviselő magyar, a többi szlovák, így kérdéses, hogy mennyire tudják majd képviselni a felvidéki magyarság érdekeit - mondta. A Híd-Most felelőssége most a legnagyobb, hiszen a felvidéki magyarok tőlük várják a segítséget. Nyilvánvaló, hogy valamilyen szinten át kell majd venniük az MKP szerepét is, hiszen most ők lesznek a "magyar" párt a szlovák törvényhozásban. A Jobbik bízik benne, hogy élni tudnak majd a rájuk ruházott bizalommal - mondta Szávay.

LMP: Izgalmas politikai helyzet

Az LMP számára meglepő, hogy Fico pártja ilyen jó eredményt ért el a szlovákiai választásokon. Izgalmas politikai helyzet alakult ki, nem biztos, hogy neki van a legnagyobb esélye, hogy kormányt alakítson, hiszen Jan Slotáékkal koalícióra lépve is kisebbségben lennének - mondta el Mile Lajos, az LMP országgyűlési képviselője. A nagy kérdés, hogy az ellenzéki erők közül bárkivel is tud-e koalíciós tárgyalásokat kezdeni Fico.

Mile Lajos szerint az ellenzéknek nagyobb esélye van kormányzásra. Attól, hogy Meciar pártja nem került be és Slotáék is éppen csak bejutottak, azt lehet remélni, hogy a szélsőséges, magyarellenes politikusok "marginalizálódnak" a szlovák közéletben, ami örvendetes, hiszen megnöveli a magyar-szlovák viszony normalizálásának esélyét. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a Csáky-féle Magyar Koalíció Pártja nem jutott be - emelte ki Mile Lajos. A vajdasági politikai összefogásnak inkább példamutatónak kellett volna lennie, hiszen így 4,3 százalék most elveszett.

A politikus szerint a Fidesznek is "újra kellene hangolnia, vagy finomítania az ilyen jellegű külpolitikát és a határon túli manővereit". "Ha már be akarnak avatkozni, akkor az egység irányába kellene tolni a politikai mozgásokat, hiszen várhatóan a koalíció pártjából sokan mennek át majd a Híd-Mostba, ami elég jól szerepelt" - tette hozzá.

MSZP: A Fidesz miatt nem jutott be az MKP

Az MSZP szerint a kormány konfliktuskeltő politikája az egyik oka annak is, hogy az MKP nem jutott be a szlovák törvényhozásba. A párt szerint a Fidesz-KDNP úgy nyújtotta be a határon túli magyarokat érintő törvényt, hogy nem egyeztetett, pedig a szlovákiai magyar párt külön kérte, hogy várják meg vele az ottani választásokat.

A választások összességében a Robert Fico vezette kormánykoalíció bukását hozták. Ugyan nyerni tudott a Smer Ficóval az élén, de Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártjával együtt sincs annyi képviselői helyük, amennyi az ellenzék parlamentbe került négy pártjának. A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, a SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

Az MKP mellett kiesett a parlamentből Vladimir Meciar korábbi kormányfő - Fico koalíciójában is szerepet játszó - pártja, a HZDS-LS. Az [origo] szombati pozsonyi tudósítását itt olvashatja.