Távozik az MKP elnöksége a választási kudarc miatt

Vágólapra másolva!
Lemond a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöksége, mert a párt nem tudott bejutni a szlovák törvényhozásba a szombati választásokon. Csáky Pál pártelnök elképzelhetőnek tartja, hogy sok MKP-s átlép a bejutott Híd-Most szlovák-magyar pártba.
Vágólapra másolva!

Tekintettel a választási eredményre lemond a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egész elnöksége - jelentette be Csáky Pál, a párt elnöke a testület ülése után vasárnap délelőtt Pozsonyban. "Nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, ez az MKP érzékeny veresége, amely nem maradhat következmények nélkül" - jelentette ki Csáky. "A mai nappal az egész elnökség benyújtja lemondását" - tette hozzá, miután világossá vált, hogy pártja nem került be a parlamentbe.

Jövő szombatra összehívták a párt országos tanácsát, amely majd határoz a tisztújító kongresszus időpontjáról. Erre valószínűleg szeptemberben fog sor kerülni. Addig a jelenlegi vezetés marad hivatalban.

"A mi javaslatunk az, hogy parlamenten kívüli pártként folytatni fogjuk politikai tevékenységünket, miközben annak súlypontja a regionális és a helyi politikára terelődik át" - mondta a távozó pártelnök. Kijelentette: az MKP legközelebbi kiemelt célja sikerrel szerepelni a november végén esedékes helyhatósági választásokon. Csáky köszönetet mondott az MKP választóinak, és gratulált a parlamentbe bejutott pártoknak. Megjegyezte: az MKP üdvözli, hogy Szlovákiában várhatóan kormányváltásra kerül sor.

Többen átmehetnek a Hídba

A szombati parlamenti választásokon az MKP 4,3 százalékot szerzett, és fennállása óta először nem került be a szlovákiai törvényhozásba. Csáky újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem zárja ki, hogy a párttagok egy része átlép a Híd-Mostba, amely viszont 8,12 százalékos eredményével bejutott a parlamentbe, ahol 14 mandátummal lesz jelen.

A választások a Robert Fico vezette kormánykoalíció bukását hozták. Ugyan nyerni tudott a Smer Ficóval az élén, de Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártjával együtt sincs annyi képviselői helyük, amennyi az ellenzék parlamentbe került négy pártjának. A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, a SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

Az MKP mellett kiesett a parlamentből Vladimir Meciar - Fico koalíciójában is szerepet játszó - pártja, a HZDS-LS. Az [origo] szombati pozsonyi tudósítását itt olvashatja.