Blikk: Lerobbant villákat ajánlottak lakhelyül Sólyomnak

Vágólapra másolva!
Sólyom László távozó köztársasági elnöknek lakatlan, rossz állapotú villákat ajánlottak fel, ezért nem fogadta el azokat, ehelyett hivatala keres neki lakást - állította a Blikknek Sólyom egy névtelenséget kérő, közeli munkatársa. A leköszönt államfőknek élethosszig lakáshasználat jár.
Vágólapra másolva!

Elhanyagolt, lakatlan villákat ajánlottak fel Sólyom László volt köztársasági elnöknek, akinek hamarosan ki kell költöznie szolgálati lakásából - írja a Blikk. A lap szerint a leköszönt államfőnek - akinek a magyar törvények szerint élete végéig egy méltó szolgálati lakás jár - már egy éve keresnek új otthont, de eddig nem találtak megfelelőt.

Sólyom számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ajánlott fel ingatlanokat, amelyeket azonban Sólyom nem akart elfogadni, ugyanis a Blikk szerint lakhatatlanok voltak. Az egyik felajánlott villa, amely az eddigi kormányzati rezidencia közelében van, 2007-ig egészségügyi intézményként működött, két éve viszont üresen áll, és jelentős felújításra szorul. Az épület közelében csupa lakatlan, régi szanatórium-épület áll a Blikk szerint.

Sólyom László egyik közeli, de névtelenséget kérő munkatásra a Blikknek azt mondta, a vagyonkezelő ezt biztosan "nem gondolta komolyan". "Ezt a Béla király úti rezidencia mellett álló ingatlant még megnéztük, a többit már nem is, hiszen azok a tájékoztatások szerint ennél még rosszabb állapotban vannak" - fogalmazott a lapnak a munkatárs. Ezért - tette hozzá - mindhárom felajánlott villát visszautasították, azóta a Köztársasági Elnöki Hivatal maga keres megfelelő lakóhelyet Sólyomnak, amelyet majd meg kell vásárolni.

Sólyomnak nem kell sietnie a költözéssel, mert utóda, Schmitt Pál nem akar beköltözni a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciára, ehelyett inkább azt a Művész utcai villát választotta ki, amelyben korábban Horn Gyula és Antall József korábbi miniszterelnökök, és Szili Katalin egylkori házelnök is lakott. A volt államfőnek mégis kényelmetlen a helyzet, mert ősszel vissza kell adnia az Alkotmánybíróságtól kapott korábbi szolgálati lakását, amely az elmúlt években üresen állt, de Sólyom sok bútorát és a könyvtárát is ott tartotta. Ezért ezeket kétszer kell majd szállítania - előbb jelenlegi lakhelyére, a Béla király útra, majd az új lakásába.