"Esélye sem volt" az agyonlőtt rendőrnek

Vágólapra másolva!
Szerdára virradó éjjel Alsóörsön lelőttek egy igazoltatást végző rendőrt és egy 21 éves fiatalt. A rendőrség szerint a lelőtt rendőrnek "esélye sem volt", a fegyverét sem tudta használni. Az eset után gépfegyveres rendőrök állítottak fel ellenőrző pontokat még Budapest határában is, és megtaláltak egy fekete autót, amelyet állítólag a rendőrség a bűncselekménnyel összefüggésben keresett. A kocsiban fegyverekre, mellette egy ismeretlen férfi holttestére bukkantak, aki valószínűleg öngyilkos lett. Szerda este több helyen megemlékezéseket tartottak az áldozatok emlékére.
Vágólapra másolva!

Megtalálták Alsóörstől nem messze, egy erdős részen dél körül azt a fekete autót, amelyről feltételezik, hogy köze lehet a hajnali lövöldözéshez. A rendőrség szerda este hét órakor kiadott közleményében megerősítette, hogy a kocsi mellett egy ismeretlen férfi holtteste volt. A helyszíni szemle adatai alapján a férfi valószínűleg öngyilkos lett - közölte a rendőrség. A kocsiban több lőfegyvert is találtak, köztük olyat, amely számításba jöhet mint az alsóörsi lövöldözés eszköze.

A Veszprém megyei Alsóörsön szerda hajnalban, nem sokkal éjfél után tört ki a lövöldözés, amelyben egy rendőr és az általa ellenőrzött fehér, Ford Fiesta típusú autó egyik utasa életét vesztette. Korábban a Magyar Televízió közölte meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy egy fekete autóból jöhettek a lövések, a rendőrség azonban ezt délelőtt tíz órakor tartott sajtótájékoztatóján nem erősítette meg.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a közúti ellenőrzési szolgálatot teljesítő 29 éves G. J. rendőr főtörzsőrmester, eddig tisztázatlan körülmények között, halálos lövést kapott, és a helyszínen meghalt. Az Alsóörsön élő rendőr a balatonalmádi kapitányságon dolgozott baleseti helyszínelőként. Járőrfeladatra a turisztikai szezon miatt osztották be.

A fehér Ford Fiestát rutinellenőrzés miatt állították meg, hogy igazoltassák a sofőrt. A helyszíni szemle szerint nem az igazoltatott autóból, hanem eddig tisztázatlan helyről lőttek rá a rendőrre. Bényi Mónika a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondta meg, hogy megtalálták-e a gyilkos fegyvert, illetve milyen típusú fegyverből származtak a lövések.

A Független Hírügynökség meg nem nevezett forrásból származó információi szerint az igazoltatást végző rendőröktől 30 méterre egy autó állt meg, abból kifejezetten a rendőrt vették célba, négy lövés a testét, egy a fejét érte. Az ellenőrzött kocsiban ülőket eltévedt lövedékek találták el.

"Esélye sem volt" védekezni

A rendőr nem használta fegyverét, Bényi Mónika szerint erre "esélye sem volt". A helyszínen tartózkodott a lövöldözés idején egy rendőrségi szakközépiskolás tanuló is, aki a rendőr mellett állt, de nem sérült meg. Bényi róla azt mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján, hogy nem viselt fegyvert, mivel erre nincsen engedélye. A szakközépiskolás kihallgatása jelenleg is folyik - tette hozzá.

A rendőr által igazoltatott autóban öten utaztak, mind Zala megyei fiatalok voltak. A lövöldözésben meghalt az autó egyik férfi utasa, N. Á, aki a korábban közöltekkel ellentétben nem 19, hanem 21 éves volt. Az MTI információi szerint a 21 éves N. Á. a Zala megyei Alibánfán lakott, a Zalai Hírlap pedig úgy tudja, a Kodolányi János Főiskola elsőéves hallgatója volt. A fiatalember a hátsó ülésen utazott, amikor lövés érte.

A mellette ülő 25 éves Sz. J. L.-t súlyos sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba. Állapota a rendőrség szerint súlyos, de nem életveszélyes és ha állapota ezt lehetővé teszi, akkor még szerdán kihallgatják. Az autó másik három utasának kihallgatását már reggel megkezdték.

A rendőr azonnal, a fiatalember néhány percen belül, barátja karjaiban halt meg - értesült az MTI a mentőszolgálathoz közel álló forrásból. A neve elhallgatását kérő nyilatkozó azt mondta: a 29 éves főtörzsőrmester fejlövést kapott, és azonnal életét vesztette, az autóban ülő 21 éves főiskolai hallgatót pedig mellkason találta egy lövedék. Mire a mentők a helyszínre értek, már ő sem élt - tette hozzá. A barátnak még a helyszínen nyugtató injekciót kellett adni.

Az MTI szerint a lövöldözésnek a veszprémi kórházba szállított 25 éves sérültje feltehetően nem célzott lövéstől, hanem valószínűleg egy gellert kapott lövedéktől vagy lövedékektől sebesült meg, létfontosságú szervei azonban nem sérültek. Az MTI informátora is megerősítette, hogy a közúti ellenőrzés alá vont Ford Fiestát és a rendőrautót is több lövés érte.

Gyertyás megemlékezések az áldozatok emlékére

Az alibánfai ifjúsági klubnál emlékhelyet alakítottak ki a meghalt fiatalember emlékére, ahol a gyászolók gyertyákat és virágokat helyeztek el a gyászlobogó előtt. A település polgármestere, Németh László az MTI-nek azt mondta, a fiú aktív közösségi ember volt, éveken át vezette az ifjúsági klubot, és sok barátja volt a kortársai között is. A polgármester szerint a közelmúltban a barátaival és két unokatestvérével nyaralt a Balatonnál. A kocsiban rajta kívül a két unokatestvére, azok egyikének a barátnője és egy, a baráti társasághoz tartozó fiatal utazott. A fiatalok alibánfai, petőhenyei és zalaszentiváni lakosok.

20-25 ember vett részt a Független Hírügynökség szerint azon a gyertyás megemlékezésen, melyet szerdán délután négy órától tartottak Alsóörsön, a lövöldözés helyszínén a tragédia áldozataira emlékezve. A megemlékezők fehér rózsát, mécseseket és koszorúkat helyeztek el az út mellé. A legtöbben az almádi és az alsóörsi önkormányzat dolgozói közül jelentek meg. A két áldozat tiszteletére egy rendőrségi helikopter is felszállt. Hoffmann Gyöngyi Balatonalmádi alpolgármestere a Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának azt mondta: a lelőtt rendőr értelmes, intelligens fiú volt, akit évek óta ismert. Azt is mondta, hogy az önkormányzat mindenben segít a fiú családjának is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nézze meg többi fotónkat, kattintson a képre!

Több tucat ember gyűlt össze szerdán este Budapesten, a Hősök terén is, hogy megemlékezzenek és gyertyát gyújtsanak az áldozatok emlékére. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója azt mondta: a megemlékezés este fél 9-kor kezdődött: rendőrök, tűzoltók, mentők, polgárőrök, civilek és újságírók gyújtottak mécsest, és vittek virágot. Háromnegyed 9-kor felkapcsolták a mentő- és rendőrautók fényeit, majd egy rövid időre szirénáikat is megszólaltatták.


A meghalt rendőrt lelkiismeretes embernek ismerték kollégái - videó az ORFK sajtótájékoztatójáról

Géppuskás rendőrök tartottak ellenőrzéseket

A nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja tovább. A rendőrség a gyilkosság után lezárta a környéket, a helyszíni szemle várhatóan késő estig is eltart majd - mondta Bényi Mónika. Alsóörs környékén és több főúton, például Budapest határában reggel gépfegyveres rendőrök állítottak fel ellenőrző pontokat, ahol minden áthaladó autóst igazoltattak. Bényi a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondott arról semmit, hogy ezeknek az ellenőrzéseknek volt-e eredménye, és nem beszélt arról sem, hogy az ellenőrzéseknek mi volt a céljuk. A rendőrség sajtótájékoztatóján annyit közöltek: az ellenőrzés gyakorlatilag az egész országra kiterjed, hiszen a nagyobb főutakon is végeznek ellenőrzéseket, bizonyítékokat keresve.

Az MTI tudósítója szerint az M1-M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán reggel óriási volt a rendőri készültség, valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállítottak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Több ellenőrzési pontot felállítottak a centrum felé, valamint a Petőfi és Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrzték az autósokat.

Az útzárat és az ellenőrző pontokat három órával később feloldották, de változatlanul nem lehet autóval közlekedni Balatonalmádi irányába.. Az MTI tudósítója szerint 9 óra után nem sokkal mindenütt géppisztolyos rendőröket lehetett látni Alsóörsön, de még dél után is több rendőrautó volt a helyszínen, és a település felett időnként helikopter körözött. A gépkocsit, amelynek utasait igazoltatta a lelőtt rendőr, dél után nem sokkal elszállították a helyszínről a rendőrautóval együtt, amelynek a jobb hátsó kereke lapos, az MTI tudósítója szerint lövés érhette.

Forrás: MTI
Még több képért kattintson a fotóra!

Felfoghatatlan, hogy a békés, csendes településen rendőrgyilkosság történhetett - mondta az MTI-nek Hebling Zsolt alsóörsi polgármester, aki nem tudott részleteket mondani a történtekről. A polgármester szerint a lövöldözés a Loki utca és a 71-es út kereszteződésében, a kemping bejáratánál történt, éjjel fél 2 körül. A helyszín Alsóörs Balatonalmádi felőli kijáratánál van.

A lövöldözés helyszínének közelében lévő strand bejáratánál takarító nők az MTI tudósítójának azt mondták: "ez már tiszta Texas". Ők úgy tudják, hogy a rendőrök egy fekete BMW-t igazoltattak a kempingnél, a főúton, és az autóból kilőttek rájuk, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A polgármester az MTI-nek azt mondta, Balatonalmádi felé menekültek a tettesek, ami valószínű, akkor az almádi jelzőlámpáknál elhelyezett kamerák biztosan rögzítették a menekülő autó színét, típusát és rendszámát is. Azt nem mondta meg, hogy ezt az információt honnan szerezte.

Az egyik szemtanú, aki pillanatokkal az eset után ért a helyszínre, a Veszprémi Napló című megyei lap szerint két egyes lövést és egy sorozatlövést hallott. A mentők és a rendőrök 10 percen belül megérkeztek. Úgy tudják, a gépjármű, amelyből a lövéseket leadták, Balatonfüred irányából érkezett.