Magyar Nemzet: Lehet, hogy leváltják Matolcsyt

Vágólapra másolva!
A pénzpiacokon általános vélemény, hogy napirenden van Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltása - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a miniszter számos kommunikációs hibát vétett, és több ponton is konfliktusba került a kormány tagjaival. Mivel minisztériuma még mindig nem tud zökkenőmentesen működni - pedig olyan fontos kérdésekben kellene eredményt felmutatnia, mint a devizahitelesek megmentése, vagy az új adórendszer sürgős kidolgozása - a miniszter körül fogy a levegő.
Vágólapra másolva!

Fogyóban a levegő a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György körül a Magyar Nemzet szerint. A lap piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, a piac már kész tényként kezeli a miniszter leváltását, miután számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak.

Matolcsy legutóbbi kommunikációs baklövései között említi a Magyar Nemzet Matolcsy egy múlt heti, Mollal kapcsolatos nyilatkozatát, amelynek köszönhetően az olajcég papírjai 650 forintot zuhantak a tőzsdén, és végül a Molnak kellett megmagyaráznia a félreérthető nyilatkozatot. A másik hibát a lap szerint a tavalyi költségvetés zárszámadásakor követte el a miniszter: az általa jegyzett parlamenti előterjesztés több ponton méltatta a Bajnai-kormány tevékenységét, ezzel szemben Orbán Viktor kormányfő a múlt héten azt nyilatkozta, a tavalyi elszámolásból hiányzik csaknem százmilliárd forint, ezért a hiány végül a vállalt 3,9 helyett 4,4 százalék lett.

A Magyar Nemzet a zavarok egyik okaként azt jelöli meg, hogy Matolcsynak még mindig nem sikerült elindítania a tárca zökkenőmentes működését, és emiatt több konfliktusa támadt a kormány tagjaival. A lap szerint furcsa, hogy még mindig a helyén van Nagy Róza közigazgatási államtitkár, aki egy rendőrségi nyomozás közelébe került korábbi munkahelyével kapcsolatban.

Ráadásul Matolcsy meneszteni akarta Bathó Ferencet, a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt, mert a lap szerint őt akarta felelőssé tenni a zárszámadás körüli vitákért, de menesztését megakadályozta Varga Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Bathó közreműködése ugyanis nagyon fontos a 2011-es költségvetés előkészítésében, amelynek a következő hetekben rohammunkával kell elkészülnie.

A Magyar Nemzet azt írja, a Matolcsy körül szaporodó problémák azért jelentenek gondot, mert a kabinetnek a közeljövőben több olyan fontos kérdésben is döntenie kellene, amelyeknél a megoldási javaslatokat a Nemzetgazdasági minisztériumnak kellene kidolgoznia. Ilyen például a devizahitelesek megsegítése, vagy a 2011-es költségvetés első verziója, illetve az adótörvények módosítása.

A pénzpiacokon mindezek miatt általános vélemény, hogy hamarosan menesztik Matolcsyt - írja piaci elemzőkre hivatkozva a lap. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint ha Matolcsynak távoznia kell, akkor szakmai okokból kell mennie, nem pedig kommunikációs tévedései miatt. Az ING elemzője, Németh Dániel szerint a piacokon már inkább azt találgatják, most rögtön, vagy inkább csak a jövő év elején cserélhetik le a minisztert. Gazdag László közgazdász pedig azt mondta a lapnak, hogy a legnagyobb baj, hogy Matolcsy nem érti a gazdaság szerkezeti problémáit.

A Magyar Nemzet nem idéz kormányzati forrásokat Matolcsy menesztésével kapcsolatban. Ugyanakkor Orbán Viktor szombaton a Hír TV-nek nyilatkozva utalt arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nincs könnyű helyzetben. Szerinte a minisztérium "rogyadozik a nagyon komoly munkateher alatt", amelyet az új adórendszer kialakítása jelent. "Az apparátusnak most komolyan kell vennie, hogy gyorsan kell elvégeznie az egyszerűbb adórendszerhez és az adócsökkentéshez vezető módosításokat, ez okoz némi nehézséget" - fogalmazott. Néhány nappal korábban azonban a köztelevízió Az este című műsorában a kormányfő kijelentette, a közeljövőben nem tervez személyi változtatásokat a kormányban.