Pótadókat és létszámleépítést jelenthet be Orbán

Vágólapra másolva!
Áruházláncokra, távközlési és energetikai cégekre kivetett pótadók és minisztériumi létszámcsökkentések lehetnek sajtóhírek szerint azok között a gazdasági intézkedések között, amelyeket várhatóan szerda délután ismertet Orbán Viktor kormányfő. Az intézkedésekre a kormányfő szerint azért van szükség, hogy tartani tudják a hiánycélt. A beszédet élőben közvetíti délután három órától az [origo].
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő szerda délután 3 órakor a Széll Kálmán Alapítvány "Hogyan tovább, Magyarország?" című rendezvényén mond beszédét. Orbán valószínűleg ekkor ismerteti a kormány újabb gazdasági intézkedéseit tartalmazó csomagját. Korábban a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának több tagja is azt mondta az [origo]-nak, hogy Orbán szerdán áll elő az újabb csomag részleteivel, a kormányfőnek pedig a délutáni rendezvény lesz szerdán az egyedüli nyilvános programja.

Új csomag

A kormány működését közelről ismerő forrás szerint Orbán bejelentései valószínűleg összefüggnek a jövő évi költségvetéssel, a beszéd elemei pedig uralhatják majd a költségvetésről folyó vitákat. A Népszabadság szerint Orbán várhatóan "fajsúlyos gazdasági bejelentéseket tesz", amelyek a 2011-es költségvetést alapozzák meg. Erre Orbán is utalt, amikor kedden az Európai Bizottság elnökével, José Barrosóval folytatott találkozója után azt mondta: Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja a költségvetési hiánycélt. A kormányfő a tervezett intézkedésekre nem tért ki.

A csomag várható részleteiről az TV2 Tények című műsora azt közölte, hogy a kormány a nagyobb áruházláncokra, a távközlési és az energetikai cégekre is pótadót vetne ki. Ebből mintegy 200-300 milliárd forint folyna be még ebben az évben. Korábban Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Hír Tv-nek azt mondta: "onnan kell pénzt elvenni, ahol van", illetve nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési és az energetikai cégeknek. Az Index pedig a jövő évi költségvetés tervezési köriratára hivatkozva azt írta, hogy a kormány ötszázalékos létszámcsökkentést tervez a minisztériumoknál.

Szűk mozgástér

A kormány mozgástere annak ellenére sem lett nagyobb, hogy az önkormányzati választások után már nem kell a választási kampányra koncentrálnia. Erre Orbán többször is utalt, amikor a kormány előtt álló kihívásokról beszélt. A szeptember 4-i kötcsei polgári pikniken például a kormányfő azt mondta: komoly kihívások várnak az országra, ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, a nehéz döntések pedig konfliktusokat okozhatnak még a Fideszen belül is. Kedden pedig Orbán az Európai Bizottság elnökével közösen tartott pécsi sajtótájékoztatóján ismét jelezte, hogy a kormány tartani fogja magát azokhoz célkitűzésekhez, amelyeket az előző, MSZP-s kormányok vállaltak az EU-nak.

A kormány korábban szintén az EU nyomására kényszerült szigorúbb gazdasági politikára. A Fidesz ugyanis még a parlamenti válaszokat követően is arról beszélt, hogy 7-8 százalékos is lehet az idei költségvetési hiány. Miután azonban Orbán júniusban Brüsszelben találkozott Barrosóval, a kormány bejelentette: idén tartani fogják a Bajnai-kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Orbán erre hivatkozva jelentette be június elején a 29 pontos gazdasági akciótervét. Ebből derült ki többek között a 200 milliárdos forintos bankadó bevezetése, az egykulcsos, 16 százalékos szja terve.

A júniusi csomag elemei közül az IMF Magyarországra érkező delegációja júliusban főként a jegybankelnök fizetéscsökkentését és a bankadót kifogásolta. Az IMF a bankokra jelentős terhet rovó adó helyett inkább a lakosságot is érintő megszorító intézkedéseket javasolt. A kormány végül kitartott a bankadó mellett, Orbán pedig többször közölte: az emberek mindennapi életét érintő megszorításokra nem készül a kormány. "Én azt gondolom, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a teherviselésből, nemcsak állandóan az embereknek. Ezért nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások. Ilyenek nem lesznek" - fogalmazott Orbán egy október eleji interjúban.

A jövő évi gazdasági koncepciók összeállítása előhozta a kormányon belül konfliktusokat. A múlt héten a Magyar Nemzetben több olyan cikk jelent meg, amelyek a költségvetés összeállításáért felelős Matolcsy György lehetséges távozásáról szóltak. Az [origo]-nak több vezető beosztásban dolgozó kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy mindez a Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utalhatott (erről szóló cikkünket itt tudja elolvasni). Orbán azonban kiállt Matolcsy mellett, és jobbkezének nevezte a gazdasági minisztert.