Fellegi a kínai ügyeket is elhappolta Matolcsy elől

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter helyett Fellegi Tamás fejlesztési minisztert nevezte ki Orbán Viktor kormányfő a Magyar-Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság elnökének. Az orosz kapcsolatok mellett így a kínai-magyar gazdaság kapcsolatok ellenőrzése is Fellegi kezébe került. Matolcsy és Fellegi között ősz elején több fideszes és kormányzati forrás szerint érezhető feszültség alakult ki a kormányon belüli erőviszonyok miatt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő felmentette a Magyar-Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság elnöki posztjáról Matolcsy György gazdasági minisztert, helyére Fellegi Tamás fejlesztési minisztert nevezte ki - olvasható a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben. Az erről szóló határozat - a szöveg szerint - Matolcsy, illetve Martonyi János külügyminiszter közös előterjesztése alapján született meg.

Fellegi vezeti a magyar-orosz gazdasági bizottságot is, ráadásul október közepén elérte - erről a Napi Gazdaság számolt be -, hogy Oroszországgal foglalkozó FÁK-osztály a Matolcsy vezette Nemzetgazdasági Minisztériumból (NGM) átkerüljön az ő irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM). A Kínával és Oroszországgal való gazdasági kapcsolat kiemelten fontos a kormány számára, Orbán október végén járt Kínában, a jövő heti oroszországi tárgyalást pedig a héten készítette elő moszkvai látogatásán Fellegi.

Az [origo] október elején arról írt, hogy Matolcsy és Fellegi között a jövő évi költségvetés összeállítása miatt feszültség alakult ki, ami azóta elcsendesült. A vitákat az okozta, hogy mindkét miniszter gazdasági ügyekkel foglalkozik - Matolcsyhoz a gazdaság felpörgetése, Fellegihez az állami vagyonnal való gazdálkodás tartozik -, az azonban nem volt tisztázott, hogy az egyes részterületeket ki kezeli. Egy vezető beosztású kormányzati tisztviselő korábban úgy jellemezte ezt a helyzetet, "feladatokért, forrásokért ment a küzdelem a kormányon belül a két tárca között".

A konfliktushoz az is hozzájárult, hogy egy-egy terület, illetve annak finanszírozása más-más tárcához tartozott. Hiába történt azonban profiltisztítás több területen, vagyis hiába rendeltek egy-egy tevékenységet végül ahhoz a tárcához, amely finanszírozza is azt, a konfliktus továbbra is kódolva van a rendszerben, így akár a kormányzati ciklust is végigkisérhetik a két miniszter közti hatásköri viták.