Vádat emelt az ügyészség Hunvald György ellen

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a vádiratot az ügyészség az erzsébetvárosi ingatlanügyek és más feltételezett bűncselekmények miatt Hunvald György korábbi VII. kerületi szocialista polgármester és társai ellen. Az ügyészség szerint Hunvaldék bűnszervezetben dolgoztak. A vádpontok közt százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepel.
Vágólapra másolva!

A különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség kedden Hunvald György korábbi VII. kerületi MSZP-s polgármester, Gál György korábbi SZDSZ-es önkormányzati képviselő és 23 társuk ellen. A főügyészség közleménye szerint Hunvaldot és társait részben az erzsébetvárosi ingatlanügyek, részben az önkormányzat törvénytelen gazdálkodása miatt vádolják. A vádirat 121 oldal, míg a nyomozás iratai 46 ezer oldalt tesznek ki.

A VII. kerületi önkormányzat sértett a nyomozás lezárása után, 2010 októberében polgári jogi igényt jelentett be, és mintegy 642 millió forintos kár megtérítését kérte. Gál György és Hunvald György jelenleg előzetes letartóztatásban van, és ezt az ügyészség meg is hosszabbítaná. Az ügy egyik gyanúsítottja, Czibula Csaba korábbi fideszes önkormányzati képviselő jelenleg is szökésben van. Az ő ügyét az ügyészség elkülönítette a többitől, vele szemben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.

Százmillióktól a kerékbilincsig

Az úgynevezett erzsébetvárosi ingatlanügyben a vádirat szerint 17, a VII. kerület tulajdonában álló épületet érintett. Az ügyészek szerint Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke ingatlanonként 20-30 millió forint kenőpénzért elintézte, hogy ezeket egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek áron alul vásárolhassák meg. Gál a vád szerint hamis értékbecsléseket készíttetett, és Hunvald támogatásával megtévesztette a képviselő-testület tagjainak többségét.

Az ügyben érintett vállalkozók közben a vád szerint már tárgyaltak olyan külföldi befektetőkkel, akiknek szándékukban állt ezen ingatlanokat megvásárolni. Miután a projektcégek megvásárolták az ingatlanokat, az elkövetők a cégeket - immár az épületekkel együtt - jelentős haszonnal eladták a befektetőknek. Az ügyészek szerint a vádlottak ezzel 603 millió forint kárt okoztak, illetve további 1,7 milliárd kárt okoztak volna. A vád szerint Gál György 2003-2004-ben összesen 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott.

A vádirat szerint Hunvald és társai azzal is kárt okoztak az önkormányzatnak, hogy fiktív tanácsadói-, illetve munkaszerződésekkel összesen 32,1 millió forintot játszottak át barátaiknak és rokonaiknak. Emellett 6,3 millió forint kárt okoztak azzal, hogy az önkormányzat fizette a szintén megvádolt Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő mobiltelefonjának számláit. Gál György barátnőjének és feleségének telefonhasználata a vád szerint 281 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Szabó emellett - a vád szerint - kétszer is levetette a kerékbilincset szabálytalanul parkoló autójáról.

Hunvald és Gál a vád szerint hivatali helyzetükkel visszaélve önkormányzati bérlakásokat utaltatott ki Gál sógornőjének, barátnőjének, a barátnő testvérének, valamint Kardos Péter korábbi SZDSZ-es képviselő egyik barátjának. Ezeket aztán a bérlők azonnal, kedvezményes áron megvásárolhatták. Emellett Hunvald egyik külföldi barátja érdekeltségébe tartozó cégnek is jogtalan előnyt biztosítottak egy önkormányzati megrendeléssel.

Bűnszervezetben dolgoztak

A főügyészség Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnökét az önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel, csalással és magánokirat-hamisítással vádolja. A volt képviselőt lakáskiutalások miatt 4 rendbeli hivatali visszaéléssel, tanácsadói szerződések és hivatali telefonok jogszerűtlen használata miatt hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással is vádolja az ügyészség.

Hunvald Györgyöt az ingatlanok eladása kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalással, a tanácsaidó szerződések és a telefonok használata miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali vesztegetéssel vádolják, a lakáskiutalások miatt pedig hivatali visszaéléssel.

A főügyészség rajtuk kívül Kardos Péter, a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának korábbi SZDSZ-es elnöke, egy az ingatlan ügyleteknél eljárt értékbecslő, több vállalkozó és a "strómanjaik", valamint Hunvald György két külföldi barátja, Gál György "volt hölgyismerőse", Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, a VII. kerületi önkormányzat jegyzője és az erzsébetvárosi közterület-felügyelet igazgatója ellen is vádat emelt.