Kizárták a Jobbik-frakcióból Pősze Lajost

Kizárták Pősze Lajos Jobbikos képviselőt a frakcióból
Vágólapra másolva!
Kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából Pősze Lajos képviselőt, aki a pártvezetés szerint "eltávolodott a párt irányvonalától". Pőszének már nyáron is volt konfliktusa Vona Gábor pártelnöknek, miután a képviselő bírálta a Magyar Gárda és a Jobbik szoros kapcsolatát. A Jobbikot "bolsevik párt"-nak nevező Pősze az [origo]-nak azt mondta, hogy Vona is többek között a gárda kritizálásával indokolta a kizárását.
Vágólapra másolva!

A Jobbik országos elnöksége december 9-i ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy visszahívja országgyűlési képviselői tisztségéből Pősze Lajost. Mivel Pősze Lajos a mandátumát nem volt hajlandó visszaadni, ezért a mai napon a párt országgyűlési képviselőcsoportja kizárta tagjai sorából, a frakción keresztül betöltött minden tisztségéből visszahívta - olvasható a párt közleményében.

A Vona Gábor pártelnök nevével megjelent közlemény szerint Pősze Lajos az elmúlt időszakban eltávolodott a párt irányvonalától, munkája során nem törekedett az együttműködésre, amely mostanra lehetetlenné tette a további közös tevékenységet a Jobbik programjának végrehajtása és szavazóinak képviselete vonatkozásában.

Vona egy óra előtt a parlamentben tartott sajtótájékoztatót tartott az ügyben. A pártelnök szerint nem egy konkrét ügy miatt zárták ki Pőszét a pártból, több olyan négyszemközti beszélgetésük volt, amelyen kiderült számára, hogy nem tudnak együtt dolgozni Pősze Lajossal. Vona szerint a kizárás már a múlt csütörtöki elnökségi ülésen is szóba került, és az elnökség egyhangúlag Pősze visszahívása mellett döntött. A frakció tagjai korábban a korona előtt tettek esküt arra, hogy akit a frakció kétharmados többsége visszahív, az ennek eleget tesz - mondta Vona, aki szerint Pőszét azután zárták ki a hétfői frakcióülésen a pártból, hogy nem tett eleget korábbi esküjének. A pártelnök szerint Pősze kizárása egyedi jelenség, nem kell arra számítani, hogy más képviselőket is kizárnak a pártból.

Bolsevik pártnak nevezi a Jobbikot

Pősze az [origo]-nak azt mondta: Vona Gábor pártelnök a hétfői frakcióülésen azt mondta róla, hogy többek között a Magyar Gárdára vonatkozó nyilatkozataival eltávolodott a párttól. Pősze szerint az ülésen 27-28 képviselő szavazott a kizárása mellett, 6-an pedig tartózkodtak, illetve nemmel szavaztak. A Jobbik frakciója eddig 47 tagból állt, Pősze kizárásával ez most 46-ra csökken.

"Ez egy bolsevik párt, ez történik, ha valakinek a pártvetéstől ellenkező véleménye van" - mondta az [origo]-nak Pősze. A kizárt képviselő szerint a Jobbik egymástól teljesen eltérő értékeket képvisel, szerinte a párt értékrendjében megtalálható az iszlamizmus, a kettős kereszt és az Európa-ellenesség is. A politikus hozzátette: ha Vona így folytatja, a pártot sem itthon, sem Európában nem fogják elfogadni.

Hétfőn kiadott közleményében Pősze országgyűlési mandátumának visszaadását követelte az Új Magyar Gárda Mozgalom is. A mozgalom arra hivatkozva kérte Pősze leváltását, hogy "ismételten a Nemzeti Oldal egy emblematikus szereplőjére támadt". A bírósági döntéssel betiltott Magyar Gárdát váltó mozgalom megalakításában és idén nyári avatásán több jobbikos politikus is részt vett.

Még a nyáron kezdődött

Vona Gábor már júliusban fegyelmi büntetésben részesítette Pőszét egy, a Magyar Gárdát bíráló nyilatkozata miatt. A Magyar Nemzet idézte a jobbikos politikust, aki azt mondta, nem szerencsés, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a gárdára vagy az előzetes letartoztatásban lévő, terrorcselekménnyel gyanúsított Budaházy Györgyre asszociálnak. "A párt akkor tud hatékonyan működni, ha a parlamenti feladatára összpontosít, és nem olyan vonalat támogat, ami ellentmond a józan ész logikájának" - idézte a lap Pősze Lajost, aki a cikk szerint azt is mondta, hogy a Jobbiknak el kell döntenie, melyik úton megy tovább: továbbra is kiáll a radikálisok mellett, vagy inkább a parlamenti munkára koncentrál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pősze Lajos és Ivády Gábor a független képviselőknek fenntartott helyeken

Vona a Barikad.hu-nak akkor azt nyilatkozta, hogy felháborította az eset. Pősze büntetése az lett, hogy visszahívták frakcióvezető-helyettesi tisztségéből. A júliusi történésekről részletek ebben a cikkben. Pősze az [origo]-nak azt mondta, hogy a kizárásáról döntő hétfői frakcióülésen is felidézte ezt az ügyet Vona.

Vona Gábor hétfőn a parlamenti sajtótájékoztatóján ezekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a Jobbik a Gárdával együtt került be a parlamentbe, "sorsuk összefonódott", arról viszont a sajtó tehet, hogy a pártot mindig összemosság Budaházy Györggyel.

Tavasszal még meghatározó ember volt

Pősze Lajos a tavaszi választások idején a Jobbik szakmapolitikai igazgatója volt, ő felelt a párt választási programjának kidolgozásáért. A Jobbik vezetői az [origo]-nak korábban azt mondták, hogy Pősze ellenőrizte és szükség esetén javította,át is írta a párt szakpolitikusai által készített munkaanyagokat. A kampány idején szakpolitikai kérdésekben minden szál hozzá vezetett, politikailag pedig Vona Gábor legszűkebb tanácsadó köréhez tartozott (erről itt olvashat).

Pősze korábban MDF-es és kisgazda színekben is politizált, a kilencvenes évek elején pedig a Szerencsejáték Rt.-t vezette. Önéletrajza szerint elnöke volt a Magyar Kézilabda Szövetségnek, és tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, de vezette a Magyar Technikai és Tömegsportok Országos Szövetségét, a Magyarok Világlapját és az Erdélyi Magyarság alapítványt is. Vona Gábor a választások előtt még arról beszélt, hogy Pőszét a Jobbik győzelme esetén a Miniszterelnöki Hivatal élére szánja. A pártelnök februárban azt mondta, hogy a politikust a Magyar Gárda megalakulása idején ismerte meg, és azóta "baráti viszony" alakult ki köztük (erről itt olvashat). Az életrajza szerint matematikus végzettséggel rendelkező politikus a parlamentben a gazdasági bizottságnak a tagja, ahol az alelnöki posztot is betölti.