Közlekedési fejlesztések leállításával spórolna a főváros

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság szerint több nagyberuházás leállításával stabilizálhatják a főváros jövő évi költségvetését. Elállhatnak egyelőre a négyes metró Keleti Pályaudvar és Bosnyák tér közötti szakaszától, a Városliget rekonstrukciójától és több nagyobb útszakasz felújításától.
Vágólapra másolva!

A lap a fővárosi költségvetés első munkaterve alapján azt írta, hogy veszélybe kerülhet több jövő évre tervezett nagyberuházás, mivel ezek leállításával stabilizálhatják a budapesti költségvetést. A tervek a márciusi végszavazásig még lényegesen módosulhatnak, főleg, hogy például a metróberuházásról szóló döntéshez a kormánnyal is egyeztetni kell.

A metró építését a Keleti Pályaudvar és a Bosnyák tér közötti szakaszon állítanák le egyelőre, pedig a menetrend szerint 2015-ig kellene elkészülnie és a hozzá tartozó pályázatokat még idén ki kellene írni. A metróhosszabbítás csúszásával a Bosnyák térre tervezett Mundo bevásárlóközpont építését is újragondolhatják a kivitelezők. A lap szerint évi 10 milliárd forint amortizációpótló támogatást spórolhatnak meg a Keleti Pályaudvaron túli metróépítés leállításával.

Több más közlekedési beruházás is kieshet a jövő évi fővárosi büdzséből. A lap szerint a munkaterv az Andrássy út, a Dózsa György út, a Krisztina körút közlekedési beruházás abbahagyását javasolja. Emellett leállítanák a Városliget rekonstrukcióját is.

A munkaterv szövege szerint "gazdálkodási válság" jellemzi a fővárost, mivel a korábban készített tervek túlzottan optimistának bizonyultak. A büdzsé hiányát a jelenlegi belső és külső feltételek mellett jóval 100 milliárd forint fölöttinek becslik - írta a lap.

A pénzügyi stabilizációra egy négylépcsős ütemtervet állított fel a munkaterv. Az első lépcső azon feladatokra vonatkozik, amelyekre aláírt szerződés van, ezeket teljesíteni kell. A második lépcsőben azok a kötelezettségvállalások vannak, amelyek terjedelemben és színvonalban meghaladják a jogszabályban rögzítetteket. A harmadik lépcső a szerződéssel rendelkező, de önként vállalt feladatok, a negyedikben a szerződés nélküli, önkéntes feladatok vannak - ez utóbbin spórolnák a legtöbbet.