Nem állt be a fideszes ötletet bíráló Navracsics mögé Orbán

parlament, országgyűlés, nincs meg a kétharmad, Orbán Viktor, Répássy Róbert, Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Konfliktus alakult ki a kormányban és a Fidesz-frakcióban Rogán Antal javaslata miatt, amely az alkotmányba foglalná a Médiahatóság elnökének jogalkotási lehetőségét. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter már hétfőn jelezte, hogy a kormány nem támogatja ezt, majd szerdai ülésén a kabinet valóban elvetette az ötletet. Orbán Viktor kormányfő azonban csütörtökön jelezte, hogy a frakció álláspontját fogja követni, a képviselők többsége pedig a kormánnyal ellentétesen szavazott és Rogán mellé állt még hétfőn.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-frakció döntésének megfelelően szavaz majd a parlamentben Rogán Antal fideszes képviselőnek azon javaslatáról, amely az alkotmányba foglalná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát" - közölte az MTI-vel csütörtökön Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Szijjártó közleménye szerint "a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az országgyűlésben".

A kormány elvetette

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után azt közölte: a kormány úgy döntött, nem támogatja Rogán indítványát. A kormányszóvivő azt mondta: az új alkotmány megalkotása során kell megvitatni, hogy a Médiahatóság rendelkezzen-e rendeletalkotási joggal. A Miniszterelnökség az [origo]-val azt közölte: Orbán Viktor részt vett a szerdai kormányülésen, az ugyanis reggel volt, a kormányfő ezt követően délután utazott el Londonba.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a kormány várhatóan nem fogja támogatni a Rogán által szombaton benyújtott javaslatot. Navracsics szerint a benyújtás előtt az indítványról nem egyeztettek a kormánnyal. A miniszter hozzátette: "abban állapodtunk meg, és Szalai Annamáriával [a Médiahatóság elnökével] is megegyeztem ebben az ügyben, hogy az új alkotmány szövegében lehet kialakítani azt az alkotmányjogi környezetet, amely lehetővé teszi ezt is".

Rogán a szerdai kormánydöntés után az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány elhatározásáról még nem tájékoztatták. Hozzátette, hogy a frakció hétfőn a benyújtást támogatta, így mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja az indítványát. Rogán szerint mindössze három díjtípusra terjedne ki az NMHH elnökének rendeletalkotási joga. Ha az NMHH maga határozhatja meg működési feltételeit, dönthet az ehhez kapcsolódó díjak beszedéséről és rendelkezhet az ezekből származó bevételek felett, akkor a kormány nem foghatja "rövid pórázra" a Médiahatóságot - jelentette ki. Ezért szerinte alkotmánymódosítási javaslata a Médiahatóság függetlenségét biztosítaná.

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke szerdán az MTI-nek azt mondta: következő ülésén, hétfőn dönt a képviselőcsoport Rogán javaslatáról. A frakció döntése kötelező lesz a képviselők számára.

Hétfőn már volt egy kis vihar

Az [origo] információi szerint Rogán javaslata már a Fidesz hétfői frakcióülésén is vitát váltott ki. A frakcióülés egyik résztvevője az [origo]-nak azt mondta: a javaslatról tartott szavazáson mindössze 3 képviselő szavazott Rogán javaslata ellen, 40-en tartózkodtak, a többiek, Navracsics álláspontjával szembemenve, támogatták Rogán ötletét. A fideszes képviselő szerint a vita során Navracsics nem a javaslat tartalmi részét kifogásolta, hanem azt, hogy arról előzetesen nem egyeztettek a kormánnyal.

A Népszabadság kedden arról írt, hogy Navracsics számon kérte a Fidesz-frakció hétfői ülésén, hogy Rogán miért a tárca megkerülésével nyújtotta be a javaslatát. Ezek után Lázár János frakcióvezető szavazásra bocsátotta, hogy a parlament kezdjen-e általános vitát a javaslatról.

Hétfőn a frakcióülés több résztvevője arról beszélt az [origo]-nak, hogy többekben felmerült: a frakcióülésen történtek szerepet játszhattak abban, hogy Navracsics hétfő este nem vett részt azon a parlamenti szavazáson, amely a kormány egyik legfontosabb gazdasági intézkedéséről, a nyugdíjrendszer átalakításáról szólt. Azt az [origo]-nak nyilatkozó fideszesek is elismerték, hogy ez csak feltételezés. Navracsics annak ellenére nem szavazott, hogy jelen volt az ülésteremben. A szavazás elmulasztása miatt várhatóan 50 ezer forintra bünteti a frakció.

Egy fideszes képviselő ugyanakkor az [origo]-nak kijelentette: kizártnak tartja, hogy Navracsics azért nem szavazott volna, mert a szavazástól független ügyben leszavazta őt a frakció. A képviselő szerint a miniszter annál jóval komolyabb ember, hogy ilyeneken megsértődjön. Egy másik fideszes képviselő azt mondta, a pletykát ő is hallotta, de nem volt jelen a hétfői frakcióülésen, így nem tudja, hogy annak mennyi valóságalapja lehet.

Nem tetszett Navracsicsnak az alkotmánybíróságos ötlet sem

Korábban az [origo] információi szerint Navracsics rosszallással fogadta az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szóló, eredeti javaslatot is. A miniszter nyilvánosan napokig nem mondott véleményt az ügyben, pedig a jogalkotás és a jogrendszer kialakítása az ő minisztériumához tartozik. Később azonban egy lengyel lapnak adott interjúban védte a javaslatot.

Az Ab jogkörének korlátozásáról szóló javaslatot ugyan Lázár János frakcióvezető egyéni indítványként nyújtotta be a parlamentnek, de a kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor kormányfő személyes döntése volt. A javaslatot a Fideszen belül is többen bírálták, így pár napos vita után végül Lázár lazított eredeti javaslatán.