Vágólapra másolva!
Elhagyja a fővárost, olcsó albérletbe megy, ezentúl állva alszik - ez a budapesti aluljárókban lakó hajléktalanok terve december közepétől, amikortól tilos lesz "életvitelszerűen" az aluljárókban tartózkodni, és a papírdobozokból vetett ágyaknak el kell tűnniük. A Máltai Szeretetszolgálat szerint mindenkinek találnak helyet. Aki semmiképpen nem akarja elhagyni az utcát, a Nyugati és a Déli pályaudvarnál találhat majd menedéket.
Vágólapra másolva!

Némileg megfogyatkoztak, de még alszanak hajléktalanok a forgalmas budapesti aluljárókban. Vasárnaptól még három napjuk van arra, hogy találjanak egy helyet, ahol a télen meghúzhatják magukat. December 15-től nem lehet majd "életvitelszerűen" aluljárókban és forgalmas közterületeken tartózkodni - ezt még november elején jelentette be Tarlós István főpolgármester. Vagyis a hajléktalanok nem maradhatnak, bár a főváros összes aluljárójából nem tiltják ki őket. Tilos lesz aludni a Blaha Lujza téren, az Astorián, a Ferenciek terén, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarok aluljáróiban, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren és a Flórián téren.

A december 15-ig tartó időszakot a szociális munkások, köztük a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai arra használták fel, hogy egyenként elbeszélgettek az aluljárókban alvó emberekkel, és többféle megoldást próbáltak kínálni nekik: például nagyon olcsó albérleteket, ágybérleteket, munkásszállókhoz hasonló intézményekben való elhelyezést - azaz szociális bérleti lehetőségeket. (A bejelentésről és a hajléktalanok véleményéről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Tarlós bejelentésének része volt az is, hogy túlélőpontokat jelölnek ki: a leghidegebb időben a MÁV-várókban és az aluljárók "bizonyos szegleteiben" elkerítenek majd olyan helyeket, amelyeket fűtenek is majd. Az [origo] információi szerint december közepén a Nyugati és a Déli pályaudvarnál nyílhat meg egy-egy ilyen pont.

"Ülni szabad?"

Az [origo]-nak nyilatkozó hajléktalanok egy része még nem tudta megmondani, hogy mihez kezd 15-e után - volt, aki azt állította, még nem is hallott a változásokról -, a többiek különböző megoldásokat választottak. Egy férfi, aki egy hónapja munkatársunknak azt mondta, kilenc éve lakik a Ferenciek terén az aluljáróban, már nem volt a szokásos helyén. Egyik barátja, aki a templom előtt kéregetett, azt mondta róla, hogy már hazament Mátészalkára, ahol van szállása. A baráti társaság többi tagja ezentúl hajléktalanszállón fog lakni, a férfi szerint azért, mert "intézkednek a szocmunkások".

A Blaha Lujza téren egy szatyrai között ücsörgő idős férfi kérdésünkre, hogy tud-e arról, hogy néhány nap múlva már nem engedik majd az aluljáróban aludni, megkérdezte: "de ülni szabad, nem?" Aztán hozzátette, ő egy-két napon belül hazautazik Kisvárdára, ott tölti majd a telet. Egy mellette álló férfi a vállát vonogatva ugyanerre a kérdésre annyit mondott, ezentúl állva fog aludni valahol, vagy behúzódik egy kapualjba. "Vagy inkább fejezzenek le, vagy tiltsanak ki az egész országból" - jegyezte meg.

"Albérletszerűségbe megyek"

"Nekem lesz helyem, egy albérletszerűségbe megyünk a társammal" - mondta egy ötvenéves, de jóval idősebbnek látszó hajléktalan férfi a Déli pályaudvarnál. A férfi a pályaudvar alatti aluljáró szélén, egy oszlop tövébe épített kartonpapírokból és takarókból kuckót, a hideg szél elől azonban inkább behúzódik a pályaudvar jegypénztárai melletti lépcső tövébe, ahol az üvegajtók mögött fűtenek. Itt napközben is féltucatnyian alszanak, és a hajléktalanok szerint reggelenként legalább tizenöten gyűlnek itt össze melegedni.

A férfi szerint - akit a többiek csak "Öregnek" szólítanak - fázni ugyan nem fáznak itt, de "ha az embert egy éjszaka háromszor kizavarják, az sok". Este nyolc órakor a lépcsőkről fel kell menniük a jegypénztárak melletti fűtött várókba, éjfélkor pedig onnan is el kell menniük. Hajnali háromig az utcán fagyoskodnak, akkor újra bemehetnek a fűtött részre, hatkor viszont megint arrébb kell költözniük. Ettől függetlenül a biztonsági őrök toleránsak velük - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Nekem lesz helyem, egy albérletszerűségbe megyünk a társammal"

A Máltai Szeretetszolgálat szervezi neki az albérletet, hétfőtől költözhet, ketten alszanak majd a társával egy szobában. Azt mondta, megpróbál majd utacseprőként munkát szerezni. Januárban még nem kell majd fizetniük az albérletért, utána pedig a költségek húsz százalékát - a hajléktalan férfi úgy saccolta, havi tízezer forintot - kell majd előteremteniük.

A Déli pályaudvarnál élő hajléktalanoknak a szociális munkások azt mondták, hamarosan kialakítják a Déli melletti átjáróban az egyik túlélőpontot. Ezt állítólag éjszakára két oldalról műanyagból készült hőfogó függönnyel zárják majd le, és belül fűteni fogják.

A tél áldozataira készülnek

A budapesti aluljárókban százhúsz-százötven ember él, el tudjuk szállásolni őket - mondta az [origo]-nak Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki szerint a tiltások helyett ők azt szeretnék sugallni, hogy van megoldás az aluljárókban élők elhelyezésére. Szerinte több vitájuk van a hatóságokkal a hajléktalankérdés rendezéséről, de Tarlós István főpolgármester elfogadja a tanácsaikat. "Húsz éve nem fordult elő, hogy a fővárossal, a közterület-felügyelettel, a rendőrséggel hetente egyeztettünk volna" - mondta.

Vecsei nem akart részletesen beszélni az aluljárókban alvók számára talált megoldásokról mondván, erről a jövő héten Tarlós István főpolgármester tart majd sajtótájékoztatót. Annyit mondott, hogy december 15-éig két helyen is megnyitnak túlélőpontokat, ahol át tudják majd vészelni az éjszakákat azok, akik nem akarják elhagyni az utcát.

Szerinte ugyanakkor a 13 aluljáró és az ott élő emberek sorsa csak apró része a problémának. Sokkal nagyobb baj van azokkal az ezrekkel, akik nem láthatók, és így mintha problémát sem jelentenének. Ez a tél is szedni fogja az áldozatait - mondta.