Összesen 18 országgyűlési képviselő cége ellen folyik valamilyen adóhivatali eljárás - közölte az MR1 Kossuth Rádió. A politikusok között van Veres János egykori pénzügyminiszter, aki az [origo]-nak elismerte, hogy folyik eljárás cége ellen, de szerinte csak valamilyen mulasztás történt. Eljárás folyik Tállai András fideszes és Kapolyi László szocialista képviselő cégével szemben is.

Tizennyolc országgyűlési képviselő - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - vállalkozása szerepel az adóhivatal feketelistáin, az esetek többségében adóvégrehajtás miatt - adta hírül az MR1 Kossuth Rádió. A cégek között van az Országgyűlés egyik leggazdagabb képviselőjének, Kapolyi Lászlónak a System Consulting Zrt. nevű áramkereskedő cége, és Veres János korábbi pénzügyminiszter Monéta Kft-je is. A vállalkozást fele részben felesége, a szintén MSZP-s parlamenti képviselő, Szabó Éva birtokolja. Végrehajtást kezdeményezett az APEH a fideszes Tállai András egyik cége, a Sagma Kft. ellen is.

A rádió munkatársa a képviselői vagyonnyilatkozatokban szereplő gazdasági társaságok neveire keresett rá a 11 különböző adatbázist egyesítő feketelista.hu-n. Az esetek egy részében még tart az APEH-eljárás, amiről a tulajdonosok egy része - saját állítása szerint - nem is tudott. Kapolyi László a rádiónak azt mondta: fogalma sincs arról, hogy cége ellen végrehajtást kezdeményezett a hivatal, ő semmiféle hivatalos értesítést nem kapott. Szabó Éva is csodálkozott a hír hallatán. Tállai András is azt mondta: "valami tévedés lehet".

"Én mindig időben teljesítettem minden kötelezettségemet" - mondta az [origo] érdeklődésére Veres János, de néhány perccel később visszahívta munkatársunkat. Veres szerint kiderült, hogy a cége valóban elmulasztott benyújtani egy bevallást. Valaki mulasztott - mondta a korábbi pénzügyminiszter, aki szerint a cég vezetője most egyeztet az adóhatósággal.

Az MR1 által megkérdezett Angyal József adószakértő szerint kizárt, hogy egy cégtulajdonos ne tudjon a vállalkozása elleni eljárásról, mert a végrehajtásról mindenképpen értesülnek. Hasonlóan nyilatkozott Várszergi György, az APEH végrehajtási osztályának vezetője is, aki a rádiónak azt mondta: nem tegnap lejárt tartozások miatt indít eljárást a hivatal.

Volt olyan politikus is, aki tisztában volt cége hátralékával, de állítása szerint azt már rendezték. A fideszes Molnár Oszkár résztulajdonában álló Új Zéland Kft. az áfával késett el, az MSZP-s Ecsődi László cége az illetéket nem fizette be időre. A cég ügyvezetője, Szabó András az [origo]-nak elmondta, hogy a képviselő csak résztulajdonosa a cégnek, a napi ügyintézésben nem vesz részt, az illeték befizetésének csúszásáért ezért nem felelős. Az APEH honlapján lévő végrehajtás-nyilvántartás hetente frissül, így nem egyértelmű, hogy a két politikus elismert hátralékát valóban befizették-e.