Törvényt sértett a munkahelyen ajánlószelvényt gyűjtő MDF-es jelölt

Vágólapra másolva!
Meg kell semmisíteni a munkahelyen, munkaidőben gyűjtött ajánlószelvényeket - mondta ki az V. kerületi választási bizottság. Debreczeni József helyi MDF-es jelölt könyvesboltokban is gyűjtött kopogtatócédulákat, amelyek a nem jogerős döntés értelmében érvénytelenek: a jelölt abszurdnak nevezte a határozatot, és közölte, hogy hétfő délutánig fellebbez ellene.
Vágólapra másolva!

Meg kell semmisítenie könyvesboltban gyűjtött ajánlószelvényeit Debreczeni Józsefnek, az MDF V. kerületi jelöltjének - mondta ki nem jogerős döntésében a belváros-lipótvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb). A testület határozata szerint a választási törvény nem engedi, hogy munkahelyen, munkaidőben gyűjtsenek ajánlószelvényt a jelöltek, a könyvesbolt pedig munkahelynek számít.

A budapesti 7. számú választókerület választási bizottsága egy magánszemély kifogása miatt foglalkozott Debreczeni József ajánlószelvény-gyűjtésével. A kifogás szerint Debreczeni József weboldalán tette közzé, hogy hol lehet leadni számára ajánlószelvényeket, a felsorolt helyszínek többségükben munkahelyek (könyvesboltok, kávézók) mellett azonban nem tüntette fel, hogy a nap mely időpontjában vihetik oda szelvényeiket a szavazók.

Ebből a kifogást tevő szerint az következik, hogy nyitvatartási időben is le lehet adni a kopogtatócédulákat, tehát akkor, amikor az adott helyen munkavégzés folyik. Ez szerinte sérti a választási eljárásról szóló törvényt, és - a jogszabály szerint - az így gyűjtött ajánlások érvénytelenek.

Az illetékes választási bizottság pénteken hozott határozatában a kifogásnak helyt adott, és kimondta, hogy Debreczeni József megsértette az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó jogszabályt. A bizottság felszólította a jelöltet arra, hogy a jogszabálysértő módszerrel gyűjtött ajánlószelvényeket semmisítse meg, a megsemmisítésről pedig készítsen jegyzőkönyvet.

A határozata indoklásában a választási bizottság idézte is a választási törvényt, amely szerint "nem gyűjthető ajánlószelvény munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben". Az oevb határozata nem jogerős, az ellen hétfő délután 16 óráig lehet fellebbezni a Fővárosi Választási Bizottságnál.

Debreczeni József hétfőn közölte, nem semmisíti meg a kávézókban, könyvesboltokban számára leadott ajánlószelvényeket, és fellebbezést nyújt be a Fővárosi Választási Bizottsághoz. A képviselőjelölt abszurdnak és képtelennek nevezte a szelvények megsemmisítését előíró döntést, mivel az országban sok száz hasonló leadóhely működik kocsmákban és kávézókban. Az akció mögött "teljes stupiditás vagy pártpolitikai motiváció áll" - közölte, és nem zárta ki, hogy fellebbezésének elutasítása esetén bírósághoz fordul.

Az MDF-es jelölt ajánlószelvény-gyűjtő módszere valóban nem egyedülálló: honlapján a Jobbik és az LMP is számos gyűjtőhelyet jelölt meg országszerte, ahol le lehet adni az ajánlószelvényeket, ezek között szintén találhatók könyvesboltok. Az [origo] korábban budapesti gyűjtőhelyeket járva munkaidőben MIÉP-gyűjtőládával is találkozott, egy másik munkahelyen pedig egy dolgozó azt mondta, hogy korábban a Fidesznek segítettek a szelvénygyűjtésben. (A gyűjtőhelyekről készített riportunkat itt találja.)