Hét ember került előzetesbe a csaló brókercég ügyében

Vágólapra másolva!
Összesen hét ember előzetes letartóztatását rendelte le a bíróság a 15 gyanúsított közül a Capital Partners brókercég ügyében. A döntés nem jogerős, legalább egyikük fellebbezett. A cég ellen legalább 3 milliárd forintnyi kárt okozó csalás miatt indult eljárás.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a Capital Partners-ügy hét gyanúsítottja - P. Marek, Z. Radek, Sz. Jaroslava, L. Péter, Sz. Gabriel, K. Tibor Zsolt és V. József - előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön. Ellenük a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztályán indult büntetőeljárás üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt.

A végzés nem jogerős, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. Hadnagy József ügyvéd, aki egy, a Capital Partnersszel szerződésben álló magyarországi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjének védője, azt elmondta: nem helytállók az előzetes letartóztatást indokai, mivel védence rendezett családi körülmények között él, "nem bűnűző életmódot" folytatott, és nem érzi magát bűnösnek, tehát nem áll fenn a szökés, a büntetőeljárás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye. Felvetették, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra, de ezt a bíróság elutasította.

Az ügyvéd szerint csalással gyanúsítják a hét embert, de a károkozás mértéke egyelőre nem tisztázott. Az előzetes tárgyaláson elhangzottak alapján körülbelül hárommilliárd forintról van szó. Arról nem nyilatkozott, hogy ügyfele tett-e vallomást.

A Capital Partners csalássorozata miatt összesen tizenöt embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. A brókercég [origo]-nak nyilatkozó volt munkatársai szerint a társaság az ügyfelek lehúzására specializálódott, egyszerűen abból élt, hogy a piacon szinte egyedülállóan magas tranzakciós díjat szedett. Minden egyes vételnél és eladásnál az ügylet értékének akár 1,9 százalékát is elkérték, ami egy napon belüli vétel és eladás esetében közel 4 százalékot jelentett. (Erről részleteket ebben a cikkünkben olvashat.)